Volodomir Zelenski, sigur pe el: Președintele Ucrainei spune că va recuceri zonele ocupate de ruși

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că va recuceri zonele din sudul Ucrainei aflate în prezent sub ocupaţie rusă, transmite luni dpa.

„Nu vom preda sudul nimănui”, a spus liderul de la Kiev într-o intervenţie video în noaptea de duminică spre luni, după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită pe frontul sudic.

Promiţând că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”, Volodimir Zelenski a mai afirmat că Ucraina îşi va restabili accesul în siguranţă la Marea Neagră şi Marea Azov în acest proces, conform Agerpres.

Preşedintele Ucrainei a promis, de asemenea, că Ucraina va face tot posibilul pentru a relua exporturile de alimente de îndată ce acest lucru va putea fi realizat cu ajutor internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului după ce, în 2014, au anexat peninsula Crimeea. În timpul înaintării trupelor ruse, au fost capturate întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov, precum şi părţi ale coastei ucrainene a Mării Negre.

În luna aprilie, un comandant rus a declarat că doreşte obţinerea controlului asupra sudului Ucrainei, dar şi a regiunii separatiste transnistrene din Republica Moldova.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi prim-ministrul britanic Boris Johnson au avertizat duminică că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că (războiul) ar putea dura ani de zile”, a declarat Stoltenberg pentru tabloidul german Bild am Sonntag.

Într-un articol pentru The Times, la scurt timp după ultima sa vizită la Kiev, premierul Boris Johnson a scris: „Mi-e teamă că trebuie să ne pregătim pentru un război lung, pe măsură ce Putin recurge la o campanie de uzură, încercând să macine Ucraina prin brutalitate pură”.

Ministerul apărării de la Londra a declarat duminică, citând agenţiile britanice de informaţii, că atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene, se confruntă probabil cu un moral „variabil” şi cu dezertări.

„Forţele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni, cu toate acestea, moralul Rusiei este foarte probabil să rămână deosebit de problematic”, a scris pe Twitter ministerul britanic al apărării.

„Cazuri de unităţi ruseşti întregi care refuză ordine şi confruntări armate între ofiţeri şi trupele lor continuă să apară”. „Motivele moralului scăzut al Rusiei includ conducerea percepută ca fiind slabă, oportunitatea limitată de rotaţie a unităţilor în afara luptelor, pierderi foarte mari, stres de luptă, logistică proastă permanentă şi probleme cu salariile”.

Ministerul britanic a mai informat că ambele părţi au „continuat să efectueze bombardamente de artilerie grea” la nord, est şi sud de punctul fierbinte al frontului Severodoneţk în ultimele zile, dar că au existat „schimbări nesemnificative pe linia frontului”.

Armata rusă a declarat că a distrus un post de comandă militar ucrainean într-un atac cu rachetă duminică, ucigând „peste 50” de ofiţeri de rang înalt, inclusiv generali, în apropiere de satul Şîroka Dacea din regiunea Dnipropetrovsk.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konaţenkov, a mai spus că o unitate ucraineană mai mare din regiunea Doneţk a fost lovită cu rachete, atac care a provocat aproximativ 300 de pierderi în rândul inamicului.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI