MAE anunță că românii din Gaza sunt așteptați cu autocarele în Egipt. „Nu avem cetățeni răniți sau morți în Fâșie”

240 de români cu dublă cetățenie sunt blocati și acum în Gaza. Au cerut să fie evacuați de urgență, dar așteaptă la punctul de trecere Rafa de la granița cu Egiptul, care – din motive de securitate – nu s-a deschis deocamdată.  

Potrivit Ministerului nostru de Externe, în Fâșia Gaza locuiesc 350 de români cu dublă cetățenie. 240 dintre ei au cerut repatrierea, după ultimatumul Israelului.

Este vorba despre români cu dublă cetățenie, româno-palestiniană, comunitatea fiind formată în principiu din femei românce căsătorite cu palestinieni, dar și din copii care provin din familii mixte. Cu toții așteaptă la granița cu Egiptul și țin legătura cu reprezentanții Ministerului de Externe pe un grup de WhatsApp, susțin surse guvernamentale. În Egipt este pregătit și un plan de evacuare. Acolo așteaptă mai multe autocare ce îi vor prelua pe români și îi vor duce la aeroport.

Din păcate, oamenii nu își pot încărca telefoanele mobile și mulți au rămas deja fără baterie.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „În ceea ce privește membrii de familie și cetățenii români, aceștia vor fi sprijiniți în vederea evacuării, vorbim aici de copiii din familii mixte, vorbim de rude apropiate. Avem din toate categoriile de vârstă, de la copii mici până la adulți. Avem în atenție inclusiv femei, inclusiv bărbați. Până în acest moment, din informațiile noastre, nu există cetățeni români răniți sau decedați pe teritoriul Fâșiei Gaza. Situația de securitate, până în prezent, nu a permis evacuarea niciunui cetățean de pe teritoriul Fâșiei Gaza”.

Reprezentanții MAE dar și asociațiile de români din Europa îi sfătuiesc și pe ceilalți români din Gaza să ceară repatrierea, pentru că pericolul este iminent.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI