Ungaria a blocat aprobarea de către UE a celei de-a șaptea tranșe pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina

Ungaria a blocat procesul de aprobare de către UE a celei de-a șaptea tranșe destinate achiziției de arme pentru apărarea Ucrainei. Pentru a doua oară în această săptămână, guvernul ungar a blocat o acțiune comună a UE, scrie presa maghiară. 

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană ar fi finalizat al șaptelea sprijin financiar pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina. Tranșa în valoare de 500 de milioane de euro este destinată să fie plătită din așa-numita Facilitate europeană de menținere a păcii (EPF), dar acum guvernul ungar a împiedicat din nou acest lucru, potrivit rapoartelor presei poloneze. 

Olanda ia în calcul să trimită Ucrainei avioanele de luptă F-16 

Potrivit radioului RMF, țările UE vor încerca să facă presiuni asupra guvernului ungar reprezentat de ministrul de externe Péter Szijjártó la întâlnirea miniștrilor de externe. 

Este a doua oară în această săptămână când guvernul maghiar blochează o acțiune a UE în privința Ucrainei: miercuri, cabinetul condus de Viktor Orbán a indicat, la o întâlnire a ambasadorilor UE, că nu vor sprijini al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care se referă la includerea oligarhilor apropiati președintelui Vladimir Putin pe lista interdicțiilor sau reînnoirea interdicțiilor anterioare. Polonia a protestat oficial împotriva cererii maghiare. 

Instrumentul European de Menținere a Păcii a fost înființat în 2020 cu un buget de 5 miliarde de euro (acum aproximativ 5,7 miliarde de euro), resursele fiind distribuite în perioada 2021-2027. Fondul a fost conceput ca o structură pentru a oferi asistență militară guvernelor din zonele de conflict, în special din Africa și Orientul Mijlociu, unde UE a sprijinit sau intenționează să sprijine „misiunile de menținere a păcii”. 

Cu toate acestea, odată cu începerea operațiunii militare speciale a Rusiei, fondul a fost redirecționat către livrările de arme către Ucraina. Până acum, au fost plătite transporturi în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro. În decembrie anul trecut, Consiliul UE a aprobat o creștere cu 2 miliarde de euro a plafonului de finanțare al instituției pentru 2023. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI