Kremlinul respinge propunerea de pace a lui Zelenski şi spune că Ucraina trebuie să accepte noile „realităţi”

Ucraina trebuie să ia în considerare noile „realităţi” teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, a declarat Kremlinul ca răspuns la propunerea de pace în trei etape a lui Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.

Într-o intervenţia avută luni în faţa liderilor G7, liderul ucrainean a propus Rusiei să înceapă să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei ca un prim pas către pace, pentru a arăta că poate să renunţe la agresiune.

Zelenski le-a spus liderilor G7 că oferă Moscovei „oportunitatea de a face un pas real şi semnificativ către o soluţionare diplomatică” a conflictului.

„Vin sărbătorile, celebrate de miliarde de oameni din întreaga lume: Crăciunul din calendarul gregorian, Anul Nou, Crăciunul din calendarul iulian. Acesta este momentul în care oamenii normali se gândesc la pace, nu la agresiune. Ofer Rusiei ocazia de a încerca cel puţin să demonstreze că poate renunţa la calea agresiunii. Ar fi corect ca de Crăciun să înceapă retragerea trupelor de la graniţele recunoscute internaţional ale Ucrainei. Dacă Rusia îşi va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităţilor”, a spus Zelenski.

Rusia nu deţine controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii din Ucraina pe care spune că le-a anexat în septembrie, dar pe care majoritatea ţărilor membre ale ONU le-au condamnat ca fiind ilegale.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina trebuie să accepte noile „realităţi” teritoriale, inclusiv faptul că provinciile ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk sunt sub suveranitatea Rusiei.

„Partea ucraineană trebuie să ţină cont de realităţile care au apărut în această perioadă. Iar aceste realităţi indică faptul că au apărut noi supuşi în Federaţia Rusă. Aceştia au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a lua în considerare aceste noi realităţi, nu este posibil niciun fel de progres”, a spus Peskov, întrebat despre propunerea de retragere a trupelor ruseşti. „Nu se pune problema unei retrageri a trupelor ruseşti până la sfârşitul anului”, a adăugat el.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI