Nicolae Ciucă: ”Scăderea natalității este o problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale”

Scăderea natalității este o problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale și este asumată la nivel guvernamental, spune premierul Nicolae Ciucă: „Considerăm că este răspunderea noastră să venim cu soluții”. 

„Ordinul comun pentru punerea în aplicare a planului social pentru interes național pentru susținerea cuplurilor și a persoanelor singure pentru creșterea natalității este un proiect la care s-a lucrat îndelung. În pachetul Sprijin pentru România am avut acest obiectiv și iată că prin hotărârea inițiată la nivelul Guvernului reușim să trecem acel demers birocratic prin care reușim asigurarea implementării a acestei măsuri. Știm cu toții și se discutăm mult în spațiul public, despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale, legată de scăderea natalității. Este o problemă asumată la nivel guvernamental și am asumat-o în sensul în care considerăm că este răspunderea noastră să venim cu soluții, astfel încât să putem să asigurăm condițiile necesare pentru ca cuplurile tinere, persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilități prin care să asigurăm creșterea natalității”, spune premierul Nicolae Ciucă. 

El precizează că, prin acest proiect, cei care își doresc vor putea să beneficieze de sprijinul pentru intrarea în programele de asigurare a natalității în vitro. 

„Este o măsură pe care doamna ministru a susținut-o și noi am susținut-o și de aci încolo este o chestiune de timp și coordonare pentru ca ea să se aplice efectiv și de care să beneficieze toți cei care așteaptă de mult să fie reglementată această măsură. Nu cum mult timp în urmă am luat decizia și deja a început procesul de construcție a creșelor. Sunt 124 de creșe care fac parte din programul de construcție, pe întreg teritoriul țării. Discutăm de asigurarea condițiilor pentru educație timpurile pentru cuplurile tinere și în felul acesta este un program prin care asigurăm construcția a 150 de centre de zi, program în valoare de 150 de milioane de euro și sunt celelalte măsuri pe care le-am asumat. Avem ceea ce ne trebuie, avem resursa financiară, am avut și beneficiem de efectele măsurilor economice luate la nivelul Guvernului pentru ca bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare pentru a putea susține astfel de proiecte”, încheie Ciucă. 

„Se pare dle premier, dle vicepremier, că dna Gabriela Firea în ultimul timp a început să ne facă programul, să ne tot cheme pe toți trei la lansarea unor programe pe care toți trei ni le-am asumat în programul de guvernare al coaliției. Mă bucur mult când urmărim acest program de guvernare și-l îndeplinim. Este o problemă a natalității, mai ales în zonele democratice, dezvoltate, în UE, cu toate că, mi se pare, săptămâna viitoare (trecută – n.r.) s-au anunțat pentru prima oară peste 8 miliarde de oameni la nivel mondial, în UE există o scădere drastică a natalității. Nu putem vorbi despre viitor și despre dezvoltare sustenabilă dacă nu intervenim în zona de natalitate”, spune Marcel Ciolacu. 

El afirmă că Guvernul se va implica în continuare pentru susținerea natalității. 

„Chiar ieri am hotărât prin amendamentele pe care le aducem la OUG 119 să venim cu 0,68 lei pentru toate familiile care au în întreținere trei copii sau pentru familiile monoparentale. Deja există o evidență a acestei coaliții îndreptate către familie și către susținerea familiilor pentru a avea copii, indiferent că s-au schimbat prioritățile tinerilor – întâi doresc să-și întemeieze o carieră, pe urma doresc o familie și cam pe ultimul plan vin să aibă copii. Sunt ferm convins că vom găsi resursele și de a micșora impozitarea muncii, astfel încât în zona de deductibilități să putem prinde și plățile pentru școlarizare, creșe, spitale, astfel încât să dezvoltăm această societate. 

Miniștrii Familiei și Muncii, Gabriela Firea și Marius Budăi, au semnat, marți, ordinul comun privind aprobarea Normelor de aplicare a “Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI