Virgil Musta: Probabil ne vom confrunta cu un val foarte, foarte mare de îmbolnăviri

Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a declarat, luni, că este posibil ca numărul de infectări cu coronavirus să crească rapid și la noi în țară, fiindcă transmiterea este una comunitară, iar virusul este foarte, foarte contagios.

Întrebat cum vede prognozele potrivit cărora România ar urma să ajungă curând la 20.000 de cazuri depistate pe zi, medicul a explicat:

 „Da, este posibil ca numărul de cazuri să crească foarte rapid pentru că transmiterea este comunitară și contagiozitatea acestui virus este foarte, foarte mare. Vedem și ce se întâmplă în Europa de Vest, unde valul a început deja de o lună. Sunt țări în care zilnic au fost 100.000, 200.000, chiar 300.000 de cazuri, probabil că și noi ne vom confrunta cu un val foarte, foarte mare de îmbolnăviri, dar avem speranța că nu sunt la fel de severe.

Nu știu dacă avem chiar capacitatea țărilor din vestul Europei, de aceea foarte probabil că noi nici n-o să avem depistate atât de multe cazuri, dar formele ușoare și asimptomatice probabil nu se vor testa, așa că e important să reușim să depistăm formele medii și severe, care necesită intervenție medicală”, a declarat Virgil Musta la B1TV.

Secvențierea, a continuat el, este scumpă și ar fi fost importantă în prima fază a valului.

„Secvențierea este scumpă și nu este la îndemâna oricărui laborator sau centru de recoltare. De aceea, eu cred că secvențierea era importantă în prima fază a acestui val pandemic, până când transmiterea este comunitară. Noi avem deja transmitere comunitară, deci cel mai probabil marea majoritate a cazurilor vor fi cu tulpina Omicron”, a mai afirmat Virgil Musta.

Despre situația de la Timișoara, el a spus:

„Din păcate, și la noi sunt multe cazuri. Ați văzut, permanent ne menținem undeva prin top, dar forme severe pe moment nu sunt. Foarte probabil că cei care sunt depistați la ora actuală sunt persoane tinere, cu forme ușoare și vom vedea dacă vom ajunge și la forme severe de boală. Până în momentul de față, există locuri atât în spital, cât și în secția de Terapie Intensivă”.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI