Olt: Micii producători vor să renunţe la cultivarea roşiilor, după tăierea Programului Tomata

Legumicultorii olteni iau în calcul tot mai serios să renunţe la cultivarea tomatelor, după ce Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR a anulat programele de susţinere a acestui sector.

Legumicultorul Ionuţ Victor Radu din Pleşoiu, a explicat problemele cu care se confruntă micii producători, după ce au fost lăsaţi fără subvenţii.

„Mă gândesc să renunţ la producţia de tomate pentru că acei bani, acei trei mii de euro, erau profitul sau egalizarea cheltuielilor de încălzire. Aveam trei mii de euro în plus, ţinând cont că poate veni o perioadă, cum a fost anul acesta, când  am avut două-trei luni de iarnă autentică şi am avut şi o primăvară întârziată, costurile au fost atât de mari încât, pentru cei care îşi fac calculul la cent, când trag linie la sfârşit de sezon nu ies foarte bine”, a declarat Radu.

Acesta a arătat că tomatele pot fi cultivate în spaţiu protejat, doar prin subvenţionare a producţiei pentru că, în economia reală, alte culturi sunt mai profitabile.

„Atunci, pun în balanţă: de ce aş cultiva tomate extratimpurii, în spaţiu protejat, încălzit, când generez un profit de 5.000 de lei, când pot să pun o cultură de ardei, pentru care mă pregătesc mult mai târziu, pe care o muncesc mult mai puţin, pe care o cultiv mult mai uşor şi generez un profit de 25.000 lei. Cam asta este diferenţa, la ora actuală. Acest gen de producţie extratimpurie nu se poate realiza fără subvenţionare”, a mai declarat legumicultorul.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI