Polițist din București, reținut de procurorii DNA. Este acuzat că a cerut 300.000 de euro mită

Un polițist din București a fost reținut de procurorii DNA, pentru 24 de ore. Este acuzat că a cerut 300.000 de euro mită. 

Un polițist a fost reținut de DNA după ce a cerut sute de mii de euro în schimbul unor informații din dosar, dar și în schimbul promisiunii rezolvării dosarului, în sensul clasării pentru o acuzație și unei pedepse mai ușoare pentru alta, în baza unui acord de vinovăție.  

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 martie 2023, a inculpatului: 

B.M.C., agent de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R.-Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de: 

– luare de mită, 

– trafic de influență, 

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

„În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul (…), în calitate de lucrător de poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar). 

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpatul (…) în schimbul promisiunii că: 

– acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală; 

– acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât acesta din urmă să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare. 

În același context, inculpatul (…) i-ar mai fi transmis aceleiași persoane informații nedestinate publicității din dosarul respectiv dar și cum  se vor derula cercetările în continuare. 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

Inculpatului (…) i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 02 martie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” anunță DNA. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI