Se dau banii înapoi la pensii în luna februarie. S-au refăcut calculele, cine primește mai mult

Potrivit deciziei CCR, Guvernul este nevoit să adopte o ordonanţă de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.  Începând cu 1 februarie, cei păgubiți vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. 

S-a demarat tipărirea taloanelor de pensie pentru luna februarie 

Pentru a evita cheltuieli și mai mari cu posibile despăgubiri obținute în instanță, Executivul vrea să dea banii aferenți unui an întreg. 

”Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a declarat și ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi 

Preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat, la rândul său, că s-a demarat tipărirea taloanelor de pensie pentru luna februarie potrivit deciziei Curții Constituționale. 

Sumele sunt în funcție de valoarea pensiilor: 

– pensie 4.500 de lei, CASS 50 de lei/lună, 600 de lei/an 

– pensie 5.000 de lei, CASS 100 de lei/lună, 1200 de lei/an 

– pensie 6.000 de lei, CASS 200 de lei/lună, 2.400 de lei/an 

– pensie 20.000 de lei, CASS 1.600 de lei/lună, 19.200 de lei/an. 

Se plătesc diferențele din ianuarie 2022 – decembrie 2022 

„Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie. 

Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a mai spus Budăi. 

El a conchis că Guvernul va emite un act normativ, în februarie când va începe sesiunea parlamentară, care să cuprindă și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022 – decembrie 2022”, a explicat ministrul Marius Budăi, joi, la un post TV. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI