Putin dă o nouă lege care prevede închisoarea pentru persoanele care îndeamnă la acțiuni împotriva Rusiei

Vladimir Putin promulgă joi o nouă lege. Aceasta prevede pedepsirea cu închisoarea pentru persoanele care îndeamnă la acțiuni împotriva securității Rusiei. 

”Agenți străini”, ”influență străină”, concepte prin care președintele Rusiei se asigură că persoanele și organizațiile care critică politica de la Kremlin vor fi pedepsite, informează Moscow Times și AFP. 

Noua lege include pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele din mass-media care răspândesc ”îndemnuri” și de până la șapte ani pentru grupurile organizate. 

Tot legea prevede și pedeapsa cu închisoarea cu până la 20 de ani pentru fiecare cetăţean/ă rus/ă care participă la un conflict într-o altă ţară şi care ar fi contrar intereselor Kremlinului. 

În plus, persoanele care deţin secrete de stat şi călătoresc în afara ţării pot fi amendate şi închise până la şapte ani, dacă nu au o autorizaţie formală prealabilă. 

Noua lege drastică intră în vigoare pe 1 decembrie 2022. De la începutul războiului în Ucraina, Putin s-a asigurat de jure şi de facto că cei care critică regimul de conducere au motive să se teamă, presa independentă a fost blocată, la fel şi multe canale de televiziune străine. 

Mai mulţi ruşi au fost arestaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare pentru că au vorbit despre invazia Rusiei asupra Ucrainei. Cel mai recent, vineri, un consilier din Moscova a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a criticat invazia Rusiei în Ucraina. 

Alexei Gorinov, membru al consiliului districtului Krasnoselsky, a declarat în 15 martie, în cadrul unei şedinţe a consiliului în care s-a discutat despre un concurs de desene pentru copii, că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI