Raed Arafat, despre geamandurile cu cruce: Au un impact mult mai mic decât a vedea cum se scoate un înecat

Șeful DSU, Raed Arafat, reacţionează în controversa geamandurilor cu cruce donate de Fundația SMURD pentru a fi puse în apele Mării Negre, în stațiunile de pe litoral. După ce salvamarii s-au plâns că acestea sunt inestetice și potențial periculoase, Arafat spune că e mai traumatizant pentru turiști să vadă cum un om înecat este scos din apă și resuscitat, decât să vadă o geamandură în formă de cruce.

„Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, a scris Arafat pe Facebook.

„Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a continuat el.

Arafat a precizat că e vorba de 5 geamanduri în formă de cruce, dintre care 2 sunt destinate stațiunii Mamaia, una pentru Eforie Nord/Eforie Sud, una pentru Vama Veche și una pentru Saturn.

„Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău și al copiiilor tăi cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a scris Arafat.

Declarația vine după ce mai mulți salvamari s-au declarat revoltați de aceste geamanduri și au spus că refuză să le amplaseze în apă.

„Asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă. Doar să respecți apa și ce spune salvamarul și mergi liniștit după un concediu frumos, nu să vezi cruci la 5 metri de cearșaful tău cum se bălăngăne în apă”, spune Gabriel Bălan, președintele Asociației Salvamarilor.

„Sunt niște chestii tăioase, ascuțite, care sunt prinse în nituri. Dacă e val și te duce valul în aia, te poți tăia, te poți lovi!”, adaugă el.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI