Scandal la studiourile Paramount. Acuzații de încălcare a drepturilor de autor în cazul filmului „Top Gun: Maverick”

„Top Gun: Maverick” are un succes uriaş de la premiera din 25 mai. Studiourile Paramount, cele care sunt distribuitorul filmului, sunt acuzate de nerespectarea drepturilor de autor pentru această nouă producție semnată de Joseph Kosinski.

„Top Gun”, lansat în 1986, a fost inspirat de un articol scris de autorul israelian Ehud Yonay în 1983 şi publicat în revista California. Acest text descrie viaţa de zi cu zi a piloţilor de avioane cu reacţie la şcoala americană Top Gun. 

Dar la aproape 30 de ani de la apariţie, fiul văduvei lui Ehud Yonay, mort în 2021, consideră că Paramount a folosit acest articol fără a deţine drepturi de autor pentru a realiza „Top Gun: Maverick” şi continuă şi astăzi, în faţa succesului noului film, să facă profit de pe urma acestei poveşti.  

În plângerea, depusă la un tribunal federal din California, membrii familiei Yonay declară că au reziliat cesionarea dreptului de autor asupra textului către Paramount şi au notificat studiourile cu privire la această modificare prin poştă în 2018, înainte ca drepturile să le revină în totalitate în 2020, aşa cum precizează CNN. 

Însă „Top Gun: Maverick”, ale cărui filmări au început în 2018, urma să fie lansat în anul următor, înainte de a fi amânat până în 2022 din cauza crizei sanitare. Potrivit moştenitorilor lui Ehud Yonay, producţia filmului, care s-a încheiat în mai 2021, a continuat aşadar să exploateze articolul scriitorului israelian timp de mai bine de un an fără să deţină drepturile.

„Aceste acuzaţii sunt lipsite de fundament şi ne vom apăra cu fermitate”, a spus Paramount într-o declaraţie obţinută de CNN.

Prin urmare, fiul şi văduva lui Ehud Yonay solicită despăgubiri şi suspendarea distribuirii „Top Gun: Maverick”.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI