Trump spune că a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat joi că, în perioada cât a fost la Casa Albă, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca, consemnează AFP.

Atât în timpul campaniei electorale cât şi după ce a ajuns preşedinte, Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, consideră el, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de „bluff”, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată.

Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că „toată lumea este un rău platnic”, conform Agerpres.

„Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: «Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?». Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun”, a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

„Dacă aş fi răspuns «Nu, nu asta vreau să spun», atunci de ce ar mai fi plătit ei ?”, a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

„Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios”, a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.

Pe de altă parte, el s-a declarat „stupefiat” că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI