Ce trebuie să facem în cazul unui accident nuclear?

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat, marți, măsurile pregătite în cazul unui eventual accident nuclear.

Ministrul a spus că „trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situație”, deși a admis că un astfel de incident „este posibil, dar nu este probabil”.

Ministrul Sănătății a precizat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populația cum să obțină pastilele de Iodură de Potasiu, cum să le păstreze și cum să le administreze în cazul unui incident nuclear. „Nu trebuie luate în niciun caz prevenitv”, a avertizat ministrul.

„Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de Iodură de Potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz prevenitv. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate.

Dozajele care se administrează: la copiii nou născuți un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai precizat că „tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul autorităților, nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică”.

„Cum trebuie să păstrăm aceste produse: se păstrează ambalat, trebuie păstrate la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade, nu se lasă la îndemâna copiiilor și nu trebuie aruncat, trebuie dus la farmacie pentru reciclare. Ne-am consultat cu CASS să vedem care sunt persoanele eligibile. Optăm pentru forma de distribuție prin intermediul medicilor de familie. Această distribuție să se facă rațional fără să perturbe activitatea medicilor de familie”, a declarat ministrul.

Rafila a mai spus că la întrebarea „Există un risc iminent de incident nuclear?” răspunsul este: „Nu, dar nu putem exclude în mod absolut, este posibil dar nu este probabil. Trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situație. De ce sunt distribuite acum? Experiența arată că nu există timp necesar pentru distribuire în caz de incident nuclear. Pastilele au un termen de valabilitate de 3 ani”, a spus acesta.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI