Nicolae Ciucă: Voi lua toate măsurile necesare pentru a trece ţara prin această criză

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei, prim-ministrul a mai precizat, în plenul reunit de luni, „oamenii au aşteptări legitime de la politicieni şi anume să cultive respectul faţă de lege, să apere adevărul, dreptatea, unitatea socială şi solidaritatea, iar decidenţii politici trebuie să livreze toate aceste lucruri.

„Sunt deosebit de onorat să particip astăzi la această şedinţă solemnă, prin care marcăm 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, act juridic şi politic fundamental al statului – garant al libertăţilor democratice ale cetăţeanului. La referendumul naţional desfăşurat pe 8 decembrie 1991, românii s-au pronunţat pentru democraţie, libertate şi stat de drept, pentru o societate în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic, supremaţia legii şi statul de drept să fie valori supreme, garantate de stat. Prima şi singura Constituţie adoptată după căderea comunismului, actuala Constituţie a României, reprezintă piatra de temelie a societăţii noastre democratice, fiind inspirată şi legitimată de idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989, de sacrificiul şi jertfa celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în acele zile.

Această Constituţie este cea de-a doua cea mai longevivă Constituţie a României, după cea din 1866. Acum, la trei decenii de la adoptare şi după revizuirea necesară aderării la Uniunea Europeană, în anul 2003, consider că este necesară în continuare reformarea statului şi a administraţiei publice pentru a pune în centrul preocupărilor cetăţeanul, pentru a creşte eficienţa şi calitatea serviciilor publice oferite contribuabililor şi pentru a creşte responsabilitatea deţinătorilor funcţiilor publice”, a afirmat Nicolae Ciucă, în şedinţa solemnă de luni a Camerei şi Senatului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă.

El a adăugat că va luat toate măsurile pentru a trece prin criza cauzată de pandemie.

„Pandemia COVID -19 a arătat încă o dată cât de importantă este asigurarea echilibrului dintre libertăţile democratice şi dreptul la viaţă, pe care statul trebuie să-l asigure tuturor – inclusiv prin servicii medicale, de care toţi cetăţenii români trebuie să beneficieze în mod egal. Starea de alertă este, alături de limitările legale şi legitime ale libertăţilor cetăţenilor, pe o perioadă restrânsă, la fel de importantă ca şi nevoia de prezervare a drepturilor şi libertăţilor care dau esenţa statului democratic. Nevoia acestui echilibru este evidentă, astăzi, când traversăm o perioadă de criză sanitară, în care sunt necesare  unele reglementări pentru combaterea COVID-19. Trebuie să traversăm cu bine, împreună, această perioadă şi voi lua toate măsurile necesare pentru a trece ţara prin această criză, cu sprijinul experţilor şi a personalului de specialitate, al instituţiilor statului, în colaborare cu partenerii europeni şi internaţionali, dar mai ales cu sprijinul tuturor cetăţenilor României. Aşa cum am subliniat de la această tribună şi cu prilejul acordării votului de învestitură, în centrul preocupărilor Guvernului se află cetăţeanul român şi binele comun. Alături de toţi miniştrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a românilor să se îmbunătăţească”, a mai spus premierul.

Acesta a mai spus că politicienii trebuie să aibă ca obiectiv implementarea măsurilor care să asigure dezvoltarea şi prosperitatea ţării.

„Oamenii au aşteptări legitime de la noi: să cultivăm respectul faţă de lege, să apărăm adevărul, dreptatea, unitatea socială şi solidaritatea. Lucrăm pentru cetăţeni, luând la timp, cu bună credinţă şi nepărtinitor decizii care să ducă la o viaţă în siguranţă, la dezvoltare, la respectarea demnităţii fiecăruia şi la o viaţă mai bună. Obiectivul nostru este ca prin măsurile pe care le vom implementa să asigurăm dezvoltarea şi prosperitatea ţării noastre. Valorile şi libertăţile constituţionale există în fiecare dintre noi, ne unesc, ne fac mai puternici ca naţiune, iar idealurile comune reprezintă liantul între cetăţeni şi instituţiile statului. De aceea, vă cer sprijinul, atât dumneavoastră, dar şi tuturor cetăţenilor, pentru a construi o ţară mai puternică şi prosperă, aducându-i pe oameni împreună în jurul unui obiectiv comun: dezvoltării şi bunăstării României şi românilor. În calitate de cetăţean român şi de prim-ministru al României, voi milita întotdeauna pentru respectarea literei şi spiritului Constituţiei şi pentru domnia legii. Vă mulţumesc!”, a conchis şeful Guvernului. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI