Acești pacienți sunt în pericol de moarte! Alexandru Rafila: Starea lor de sănătate se poate înrăutăţi oricând

Pacienții cu boli cronice nu mai au acces în spitale, atrage atenția medicul Alexandru Rafila, din cauza prioritizării cazurilor de COVID.

Deputatul PSD vrea convocarea unei ședințe a Birourilor Permanente ale celor două Camere, pentru găsirea unei soluții legislative.

Anul trecut, în aceeași perioadă, s-au înregistrat mai bine de 6.000 de decese, în afara celor atribuite coronavirusului, iar situația riscă să se repede, în urma recentei hotărâri a CNSU aprobată de Guvern care suspendă pentru 30 de zile îngrijirea altor bolnavi decât cei cu coronavirus, cu excepția urgențelor. Este nevoie de intervenția Parlamentului, pentru că guvernul a fost demis și nu mai poate emite ordonanțe de urgență.

Alexandru Rafila solicită prezența, săptămâna viitoare, la o ședință a birourilor permanente, a șefului DSU Raed Arafat și a președinților comisiilor parlamentare de sănătate.

„Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare, dacă va fi nevoie, de natură legislativă în Parlamentul României, împreună cu cei care sunt mandataţi din punct de vedere legal să gestioneze această problemă, respectiv ministrul Sănătăţii şi şeful DSU, încât pacienţii care au boli cronice să nu se mai simtă discriminaţi, să nu mai fie discriminaţi şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, respectiv această mortalitate în exces care a afectat zeci de mii de persoane, să nu se mai producă şi în acest an”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a amintit că ordinul DSU emis în urmă cu două zile şi avizat de Ministerul Sănătăţii referitor la tratarea în sistemul spitalicesc doar a urgenţelor medico-chirurgicale a fost criticat de mai multe organizaţii ale pacienţilor.

„Există multe categorii de pacienţi la care limitarea accesului la servicii medicale timp de 30 de zile poate duce la înrăutăţirea stării de sănătate, îi poate afecta foarte serios. Ce s-a întâmplat anul trecut când a fost emis un ordin similar ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. În lunile octombrie, noiembrie, decembrie ale anului trecut s-a înregistrat în România o super-mortalitate, excluzând din această socoteală pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, de circa 6.000 de persoane. Există şi acum acest pericol datorită limitării accesului la servicii de sănătate pentru foarte mulţi pacienţi, încât ei să fie în situaţia să li se înrăutăţească starea de sănătate şi să sufere sechele, fie, Doamne fereşte, pentru unii să se ajungă la deces. Noi trebuie să găsim împreună o soluţie la această situaţie”, a adăugat Alexandru Rafila.

Potrivit deputatului PSD, Guvernul demis a eşuat şi are o capacitate limitată în a rezolva această problemă.

„Discutăm despre un Guvern demis. Acest Guvern, prin măsurile sau prin lipsa măsurilor pe care le-au luat sau nu le-au luat, a dus la această situaţie fără precedent. Înregistrăm deja 15.000 de cazuri pe zi, peste 300 cazuri de deces de infecţia cu coronavirus, dar acest lucru nu trebuie să constituie discriminare în ceea ce priveşte accesul altor categorii de persoane suferinde la servicii medicale”, a subliniat el.

Rafila a afirmat că, dacă în urma consultărilor din Birourile permanente reunite rezultă că este nevoie de o lege, va fi propus un act normativ care să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Sunt milioane de pacienți cu bli cronice care au de suferit, a atras atenția Rafila.

„Trebuie să avem cu toţii o opinie convergentă, pentru că pacienţii cu boli cronice nu aşteaptă. Gândiţi-vă numai pacienţii infectaţi cu HIV care nu primesc tratament, starea lor de sănătate se poate înrăutăţi oricând şi, dacă nu au acces în spitale, boala degenerează şi scapă de sub control. Sunt peste 17.000 pacienţi infectaţi HIV, dar sunt milioane de alţi pacienţi cu boli cronice. Nu putem să-i privăm timp de o lună de zile de accesul la servicii de sănătate”.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI