Pentru ce MERITE l-au decorat serviciile franceze și cele americane pe Florian Coldea

Pe vremea când făcea toate jocurile oculte din funcția de vârf a Serviciului Român de Informații, mai exact în anul 2015, Florian Coldea a fost decorat de ambasadorul Franței cu a doua cea mai importantă distincție a țării. În comunicatul instituției se arată că generalul Coldea a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului. Distincția este oferită de președintele Franței personalităților din mediul academic, public sau militar, pentru performanțe remarcabile.

Decorația a fost prima din istoria colaborării profesionale dintre serviciile secrete românești și cele franceze care a fost oferită unui ofițer SRI. La ceremonie a fost prezent directorul Serviciului Român de Informații de la acea vreme, Eduard Hellvig, membri ai familiei lui Coldea, cât și reprezentanți ai mediului academic.

„Această distincție recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici.”

Distincția i-a fost înmânată lui Coldea de către Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței de la acea vreme. Nu a fost ultima decorație primită de generalul Coldea. În mare secret, în luna mai a anului 2017, cel care avea să fie cunoscut mai târziu drept șeful Statului Paralel, Coldea a primit, alături de fostul său șef, George Maior, distincția Alben W Barkley. Ceremonia s-a desfășurat în mare secret la sediul CIA, iar oamenii au aflat abia câteva luni mai târziu, în august, despre aceasta.

George Maior își încheiase cariera la SRI și era în acel moment Ambasadorul României în Statele Unite. Cel care i-a decorat pe Maior și pe Coldea este Michael Pompeo, directorul pus la conducerea CIA de către Donald Trump. Interesant este că ceremonia care l-a inclus și pe Coldea a avut loc după ce acesta a fost trecut în rezervă, consecință a scandalului în care a fost implicat cu Sebastian Ghiță.

Referitor la motivele pentru care l-au decorat pe George Maior, reprezentanții CIA au transmis, adresându-se acestuia, că: „A avut un impact profund și pozitiv în dezvoltarea SRI și a fost esențial în dezvoltarea relațiilor robuste, care rezistă și azi, între serviciile noastre.”

Rețeaua de sabotori a generalului Coldea. Safavi Sayed Mohammad Mehdi, săgeata Statului Paralel, acuzat de înșelăciune și intimidări în stil mafiot

Decorația primită de George Maior poartă numele lui Earl Warren, fost șef al Curții Supreme, care a avut un impact profund în istoria SUA. Cu toate acestea, Maior și generalul Coldea nu au fost singurii care au primit distincții. Agenția americană de spionaj l-a decorat și pe Daniel Dragomir, fostul șef al serviciului antiterorism din SRI. Dragomir ar fi cel care a mediat operațiunea Black Cube pentru compromiterea Laurei Codruța Kovesi. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI