Alpinistul român Gabriel Țabără a murit pe Everest

Un alpinist român în vârstă de 48 de ani a murit într-o expediție către cel mai înalt vârf montan din lume, Everest.

Gabriel Țabără încerca să facă traseul fără oxigen suplimentar.

Gabriel Viorel Țabărã, în vârstă de 48 de ani, a murit luni dimineața în Tabăra Ill de pe Everest, situată la 7470 de metri altitudine. Decesul său a fost confirmat de oficialii citați de Everest Chronicle.

Gabriel Viorel Țabără a fost găsit fără viată în cortul lui de către ghidul său Sherpa, a declarat organizatorul expeditiei, Makalu Adventure. „Gabriel si ghidul său Sherpa au avut o zi normalã si s-au dus in corturile lor, asa cum fac de obicei alpinistii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit„, a explicat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-I pe ghidul Sherpa.

Khimlal Gautam, seful Biroului de monitorizare si facilitare a expeditilor de pe teren, a confirmat decesul alpinistului român. „Am cerut detali despre incident”, a declarat Gautam.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Până marti, aproximativ 400 de alpinisti au ajuns pe vârful Everest, potrivit lui Gautam. In aceeasi zi, peste 160 de alpinisti se aflau în ultimul efort pentru atingerea vârfului.

Alpinistul român se afla pe munte de peste două luni, pregătindu-se pentru o escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Lhotse, vecinul Everestului. El finalizase procesul de aclimatizare si efectuase mai multe rotatii de antrenament in pregatirea pentru ascensiunea finală.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI