PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Săracul nu întinde mâna ca să-i dai. El întinde mâna numai să-ți dea Împărăția Cerului și tu nu observi „- Arhim. Arsenie Papacioc  

Știai că?

Mândria minţii este mândria satanică, care Îl tăgăduieşte pe Dumnezeu şi Îl huleşte pe Sfântul Duh. Din această pricină se şi vindecă foarte greu. Este un întuneric adânc, care împiedică ochii sufletului să vadă lumina care se află înlăuntrul său şi care duce la Dumnezeu, la smerenie, la dorirea binelui.
Mândria inimii însă nu este rod al mândriei drăceşti, ci ia naştere din diferitele stări şi întâmplări: bogăţie, slavă, cinstire, daruri sufleteşti şi trupeşti (inteligenţă, frumuseţe, putere, îndemânare şi altele). Toate acestea îi fac pe oamenii lipsiţi de minte să devină trufaşi, înfumuraţi, însă fără să ajungă atei. Aceştia de multe ori sunt miluiţi de Dumnezeu, înţelepţiţi şi îndreptaţi. Inima lor se smereşte, încetea­ză să mai caute slava deşartă şi astfel se tămăduiesc. Lucrarea duhovnicească care să vă preocupe să fie cercetarea inimii voastre. Nu cumva se cuibăreşte în ea, ca un şarpe veninos, mândria, patima care dă naştere multor rele, care omoară virtuţile şi înveninează totul? Trebuie totdeauna să fiţi cu luareaminte faţă de această răutate luciferică.
 Cred că nu greşesc dacă spun că toată preocuparea noastră duhovnicească constă în descoperirea şi nimicirea mândriei şi a odraslelor ei. Dacă ne izbăvim de ea şi se sălăşluieşte în inima noastră smerita cugetare, atunci le avem pe toate, căci acolo unde se află adevărata smerenie, se află adunate şi toate celelalte virtuţi care ne înalţă până la Dumnezeu. – Fragmente din cartea Sfântul Nectarie, Făcătorul de minuni -Viața, minuni și învățături, Editura Evanghelismos

Pilda zilei 

Ochii pizmaşului 

Cu care ochi vezi mai bine? 
Un înţelept a răspuns: „Ochii cu care văd cel mai bine din toţi, sunt ochii celor care pizmuiesc şi învrăjbesc, căci văd prin toate casele, la orice depărtăre, şi fie un lucru cât de mic. Ba, aceşti ochi văd aşa de bine, încât văd şi ce nu este…! 

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI