Câți deținuți sunt în închisorile din România, în 2023

Alina Gorghiu a anunțat câți deținuți sunt în prezent în România, crearea a peste 1.200 de noi locuri de detenție și a două noi penitenciare, începând cu anul viitor. Ministrul Justiției a precizat că recidiva în rândul foștilor deținuți a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimul deceniu și a vorbit și despre condițiile mai bune ce sunt și vor fi asigurate în închisori.

„În România, avem peste 23.688 de deţinuţi, dintre care 1.072 sunt femei care execută pedepsele în penitenciare (1 penitenciar exclusiv pentru femei la Târgşor). 762 dintre acestea au copii, după cum urmează: 216 femei – 1 copil; 231 femei – 2 copii; 142 femei – 3 copii; 60 femei – 4 copii; 37 femei – 5 copii; 28 femei – 6 copii; 22 femei – 7copii; 12 femei – 8 copii; 6 femei – 9 copii; 2femei – 10copii; 4 femei – 11copii; 1 femeie – 12 copii; 1 femeie – 13 copii”,  a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vineri, la Timișoara.

Alina Gorghiu a mai explicat că ”penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate, a devenit un spaţiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor”. În același timp, a mai precizat că în luna martie 2023, recidiva a ajuns la 36,75%, fiind cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimul deceniu.

„Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2025 menţine în atenţie prolematica reintegrării sociale a deţinuţilor din penitenciare. Sunt responsabile pentru implementarea strategiei atât autorităţile publice centrale şi locale, dar şi societatea civilă şi aici subliniez încă o dată rolul esenţial al ONG-urilor de profil, cărora le mulţumesc pentru implicare. Pentru că avem o misiune ca societate în ansamblul său: diminuarea recidiveare depinde foarte mult de acţiunile destinate facilitării reintegrării sociale a foştilor deţinuţi. În luna martie 2023, recidiva a ajuns la 36,75% – cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani. Asta înseamnă că doi din trei deținuți liberați nu revin în sistemul penitenciar. Sunt pași înainte!

De când am preluat mandatul de ministră a justiţiei, am vizitat multe penitenciare din România. Voi continua să vizitez penitenciarele din ţară, dar şi centrele pentru minori şi voi discuta punctual despre problemele şi nevoile existente, voi identifica cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor sistemice. Şi una dintre cele mai mari provocări se referă la locurile de detenţie insuficiente”, a declarat ministrul Justiției, vineri, la Timișoara.

Alina Gorghiu a mai anunțat că până la sfârșitul anului 2023 vor fi create 1.275 de locuri noi de detenție și va începe, în 2024, construcția noilor penitenciare din localitatea Berceni, județul Prahova, cu 1.000 de locuri, și comuna Unguriu din județul Buzău, cu 900 de locuri.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI