Cine sunt cei 129 de români evacuați din Fâșia Gaza – Printre ei, o femeie însărcinată și o persoană bolnavă de cancer

Primul grup de 129 de cetățeni români, alături de familiile lor, au ajuns la București, miercuri seară, 8 noiembrie, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Externe, Luminița Odobescu. La bord s-au aflat și 36 de cetățeni din Republica Moldova, evacuați din Fâșia Gaza.

Avionul cu primul grup de români evacuaţi din Fâşia Gaza, alături de membri ai familiilor lor, a aterizat, miercuri seara, la Baza 90 de la Otopeni.

Un număr de 129 de cetățeni români s-a aflat la bordul aeronavei. Au fost la bord și 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza.

La bordul aeronavei TAROM s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, care s-au întâlnit la Cairo cu persoanele evacuate. În aeronava care a venit din Cairo cu cei 129 de români evacuați din Fâșia Gaza a fost prezent şi un medic.

Printre cei evacuaţi se numără o femeie însărcinată, care este considerată prioritate zero, şi o persoană bolnavă de cancer.

După revenirea în țară, persoanele care au revenit din Fâșia Gaza sunt evaluate de o echipă formată dintr-un medic generalist, un psiholog şi un psihiatru.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Externe, Luminița Odobescu, au ajuns în țară, miercuri seară, alături de primii români evacuați din zona de conflict din Fâșia Gaza.

Marcel Ciolacu a mai precizat că în cadrul demersurilor făcute pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza și revenirea în țară a existat „o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României”.

„Cred că atât eu cât și doamna ministru de Externe (Luminiița Odobescu, n.r.) am făcut un gest de normalitate și am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă.

Astăzi 129 de români au fost recuperați, atât români cu cetățenie română, cât și români din Republica Moldova.

Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, adăugând că „mai există 51 de români”.

„Este o listă de 51 de români. Au mai venit peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile”, a mai anunțat premierul.

Despre cei 51 de români care nu au mai putut fi evacuați din Fâșia Gaza pentru că Punctul de trecere de la Rafah a fost închis, ministrul de Externe – Luminița Odobescu, a anunțat că a fost obținută din nou permisiunea de a părăsi Fâșia Gaza pentru acest grup și se continuă demersurile în acest caz și joi, 9 noiembrie. 

„Vreau să mulțumesc în primul rând doamnei ministru (Luminița Odobescu, n.r.) și echipei sale de la Ministerului de Externe și instituțiilor statului implicate în această acțiune de recuperare a românilor din Gaza. 

Vreau să specific foarte clar că în această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președinte.

Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc Statului Israel, Qatar, Egipt și Statelor Unite ale Americii pentru reușita acestei acțiuni.

Și, în continuare, celula de criza de la MAE va funcționa până când vom recupera ultimul român din Fâșia Gaza, care dorește să revină în România sau în Republica Moldova”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a vorbit miercuri seară despre românii care au fost evacuați din Fâșia Gaza și au revenit în țară.

Ministrul de Externe, alături de premierul Marcel Ciolacu, au călătorit de la Cairo alături de cei 192 de cetățeni români care au fost aduși în țară.

Oamenii au fost foarte emoţionaţi şi fericiţi, ne-au mulţumit pentru că vin dintr-o zonă de război şi au fost foarte afectaţi. Povestea lor este foarte emoţionantă. Au fost mame cu copii, familii întregi şi suntem foarte motivaţi să continuăm să îi evacuăm pe toţi cetăţenii români şi pe membrii de familie ai acestora care au solicitat acest lucru”, a relatat Luminița Odobescu.

CÂȚI ROMÂNI AU REVENIT PÂNĂ MIERCURI, 8 NOIEMBRIE, DIN FÂȘIA GAZA

 

Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora – format din 93 de persoane – a fost evacuat marţi din Gaza în Egipt.

Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Însă, pentru că acest punct a fost închis, ei vor ieşi din Gaza la o dată ulterioară.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi, iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti. Ulterior, ei vor fi preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţile moldovene.

Miercuri seară, au revenit din Fâșia Gaza alți 129 de cetățeni români, cu o primă cursă TAROM, preluați din Cairo.

Tot miercuri seară era așteptat un al doilea grup de români evacuați din Fâșia Gaza, care vor reveni tot din Cairo, potrivit anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu. 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 7 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, Ambasadei României la Tel Aviv și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI