INS: În următorii 25 de ani, 30% din populație va fi la pensie

Un român din cinci are în prezent, peste 65 de ani, potrivit INS, iar specialiştii estimează că în următorii 25 de ani, 30% din populația României va fi la pensie.

Conform ultimelor date INS, un român din 5 are peste 65 de ani – o cifră destul de semnificativă dacă  ne uităm peste cum arăta proporția în trecut, scrie stiri.tvr.ro.

În 1950, pensionarii reprezentau doar puțin peste 7 procente din populația României. Acum, ne apropiem destul de mult de 20%, iar viitorul nu sună tocmai strălucit.

Specialiștii estimează că în următorii 25 de ani, cei care ies la pensie vor reprezenta aproape 30% din populație.

Această situație ar trebui să ne facă să tragem un semnal de alarmă și să găsim variante pentru a nu ajunge în impas economic. În ritmul acesta, Executivul va fi nevoit să aloce din ce în ce mai multe resurse atât pentru îngrijiri medicale, cât și pentru pensii.

Pe scurt: cei care ne conduc ar trebui să se uite mai mult către tinerii care părăsesc țara, mai ales că în ultima perioadă a avut loc ceea ce specialiștii au numit “exodul creierelor”.

Lipsa economiilor, o problemă majoră

Un alt lucru alarmant este lipsa de bani puși deoparte de români. Dacă eliminăm milionarii în lei, restul populației abia dacă are 2000 de euro puși la saltea, astfel, polarizarea e de unu la 100.

Guvernul dezbate această problemă ceva mai des în ultimele luni, dar momentan, nu este nimic concret. Însă, poate nu ar fi rău să ne uităm peste ce au făcut alte țări care se confruntă cu astfel de provocări.

De exemplu, Danemarca folosește un website pentru a ajuta cetățenii să-și planifice pensiile. Olanda are un sistem de pensii hibrid. Experții susțin că astfel de modele ar putea oferi soluții și pentru țara noastră.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI