PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Din clipa în care figura crucii e întipărită pe un zid sau scândură, sau e modelată într-un fel oarecare din aur sau argint sau ceva asemănător, sau e cioplită din lemn, imediat ea e îmbrăcată și umplută de Puterea dumnezeiască și devine loc al Slavei lui Dumnezeu.”- Sfântul Isaac Sirul.

Știai că?

În toate icoanele bizantine, mâna dreaptă a Mântuitorului este ridicată spre a binecuvânta . Acest gest îl întâlnim și la preoții ortodocși. Așezarea degetelor mâinii drepte a celui care binecuvântează nu este întâmplătoare, ci formează monograma lui Iisus Hristos : IC XC. Astfel, degetul arătător indică litera „iota”, adică „I”; degetul mijlociu, prin arcuire, se aseamănă literei „sigma”, adică „C”; degetul inelar, încrucișându-se cu degetul mare, formează litera „hi”,adică „X”; tot prin arcuire, degetul cel mic formează litera „sigma”, adică „C” . Orice binecuvântare dată de către preot ori de către sfinții din icoane ne trimite cu gândul la Mântuitorul Iisus Hristos, căci de la El vine binecuvântarea peste toată făptura. Preotul însuși mărturisește, în cadrul Sfintei Liturghii, atunci când binecuvântează oamenii adunați în Sfântul Locaș, că binecuvântarea pe care o dă nu este a lui, ci a Lui Dumnezeu: „Binecuvântarea Domnului să fie peste toți, cu al Său Har și cu a Sa iubire de oameni!”.

Atunci când un creștin ortodox se întâlnește cu un preot ar trebui să spună, plecând puțin capul: „În numele Domnului, binecuvântați-mă părinte!” , şi ţine mâinile în formă de cruce . Iar preotul, făcând semnul Sfintei Cruci pe capul lui ar trebui să zică: „Dumnezeu și Maica Domnului să te binecuvânteze!”. Credinciosul ar trebui să spuna: „Amin!” (adică, Așa să fie!). Și iată acum temeiul biblic pentru această binecuvântare: Și a grăit Domnul cu Moise și i-a zis: „Spune-i lui Aaron (preot al lui Dumnezeu) și fiilor lui (și ei fiind preoți) și le zi: Așa să binecuvântați pe fii lui Israel și să ziceți către ei: Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească! Să caute Domnul asupra ta cu fața veselă și să te miluiască! Să-și întoarcă Domnul fața către tine și să-ți dăruiască pace! (Numeri 6:22-27). ”Apoi au intrat Moise și Aaron în Cortul Adunării și când au ieșit, au binecuvântat poporul; atunci s-a arătat Slava Domnului peste tot poporul” (Levitic 9:28).

Pilda zilei

Semnul Sfintei Crucii

 Unul dintre bunii creştini a ajuns în sărăcie şi, neputând să-şi plătească datoriile, a vrut să-şi pună capăt zilelor. În acest scop, a mers de mai multe ori la un vrăjitor evreu, să ia de la el otravă. Dar de fiecare dată când ajungea acasă, mai înainte s-o bea, o însemna cu semnul Crucii, după care bea otrava. Şi puterea semnului Crucii îl menţinea în viaţă şi nevătămat. Când acest lucru a ajuns la cunoştinţa vrăjitorului evreu, pe acesta l-a cuprins o frică sfântă, a venit la marele Apostol Ioan Teologul, s-a lepădat de păgânătate, a primit credinţa creştină şi s-a botezat.

Iar creştinului sărac Sfântul Apostol Ioan i-a cerut să-i aducă un braţ de fân, a însemnat acest fân cu semnul Crucii, l-a transformat într-o grămăjoară de aur, pe care i-a dat-o săracului să-şi plătească datoriile şi să se întreţină. – Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev) Făcătorul de minuni din Sofia.

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI