PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei 

„Rugăciunea și postul sunt lipsite de putere neînsoțite de milă.Fără milostenie, ele nu se ridică la cer!”- Sfântul Ioan Gură de Aur

Știai că?

Siragul de metanii (metanierul) nu este un obiect strict monahal, ci el poate fi foarte bine folosit si de catre oamenii din lume, de catre toti cei care vor sa se roage lui Dumnezeu. În esenţă, metanierul este un şirag format din mai multe noduri, confecţionate, de regulă, din lână sau din lemn, iar la capătul şiragului se află Sfânta Cruce. Metanierul este o reamintire că trebuie să vorbim în permanenţă cu Dumnezeu. O definiție frumoasă avem de la Părintele Teofil Părăian care l-a numit „un suport material pentru o lucrare spirituală“. Metanierul ne ajută la concentrarea minții asupra rugăciunii, ferindu-ne de împrăștiere. Metanierul trebuie folosit atât de monahi, cât şi de mireni. La tunderea în monahism, călugărul primeşte un metanier simbolizând „sabia spirituală” pe care trebuie să o folosească în războiul nevăzut cu ispitele şi păcatele. Inventarea metanierului este pusă pe seama Sfântului Pahomie cel Mare din dorinţa de a-i ajuta pe monahi să ţină numărătoarea rugăciunilor şi a mătăniile pe care le făceau.De multe ori monahii aveau o grămadă de pietricele pe care le mutau pe rând dintr-un vas în altul, după ce rosteau o rugăciune scurtă. Una dintre rugăciunile ce se rostește cel mai frecvent pentru metanier este: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul (păcătoasa)” sau „Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă”.

Pilda zilei

Diferența

Într-o zi, în mijlocul corbilor, s-a aflat unul alb. Când l-au văzut, corbii cei negri au început asupra lui un croncănit nemaiauzit: 
– Ce cauţi în mijlocul nostru? Cine eşti tu? Ai venit să ne ruşinezi?
Corbul cel alb nu înţelegea de ce se pornise prigoana aceasta împotriva lui. Pe urmă, a înţeles el că toate acestea erau din pricină că nu semăna cu ei. Aşa se întâmplă şi cu omul credincios care-şi duce viaţa între necredincioşi. Corbul cel alb este o necontenită dojană pentru cei negri. 

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI