Este prăpăd cu tichetele de masă. Măsura radicală pe care vor să o ia angajatorii

Decizia guvernului a taxa tichetele de masă cu 10% din valoare pentru CASS îi lovește în plin pe angajații care beneficiau de pe urma lor. Peste jumătate dintre companii spun că vor promoțional valoarea tichetelor sau le vor păstra la valoarea actuală, pentru a nu plăti mai mulți bani.

Peste jumătate dintre companii (57%) spun că vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor în contextul introducerii unei taxări suplimentare cu 10% pentru CASS, iar 70% dintre firmele care nu acordă acum tichete spun că cel mai probabil nu vor face acest lucru nici în viitor, arată un studiu realizat de Cult Research, citat de ZF, scrie Mediafax.

Studiul mai arată că aproape o treime dintre companiile care acordă acest tip de tichete nu vor mai lua în calcul pentru următoarea perioadă creşteri salariale ale angajaţilor, în cazul în care taxa de 10% este introdusă.

DECIZIA GUVERNULUI ARE EFECTUL INVERS CELUI ANUNȚAT

„Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, aşa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%. Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri. (…) Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici şi mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajaţii acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”, a spus Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research.

Dintre companiile participante la studiu, 57% vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor, chiar dacă începând cu 1 august tichetele au fost majorate la 35 de lei.

O treime dintre angajatori au în vedere să păstreze aceeaşi valoare nominală a tichetelor, în timp ce 23% iau în calcul chiar şi scăderea valorii nominale a tichetelor pe care le acordă angajaţilor.

De asemenea, sondajul arată că 50% dintre companii ar putea decide să crească preţul final al produselor sau al serviciilor pe care le oferă, în contextul taxării suplimentare cu CASS 10% pentru tichetele de masă.

În fine, 23% dintre companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda tichete de masă angajaţilor. Acestea declară că vor întrerupe acordarea tichetelor de masă după aplicarea măsurii.

În ceea ce priveşte companiile care în prezent nu acordă acest beneficiu extra-salarial, 7 din 10 sunt de părere că în contextul posibilelor măsuri de taxare suplimentară a tichetelor de masă cu CASS 10%, este foarte puţin probabil ca pe viitor să ofere angajaţilor tichete de masă.

Studiul privind impactul aplicării măsurii de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 405 companii din România, iar marja de eroare este de +4.9%.

Potrivit unei decizii a Guvernului din luna iulie, companiile pot creşte valoarea tichetelor de masă la 35 de lei, de al 1 august, şi 40 de lei de la 1 ianuarie 2024.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI