Femeile care nu poartă hijab nu vor mai putea circula cu metroul din Teheran, unele nu vor mai putea să ajungă la serviciu

Multe femei iraniene, în special în centrele urbane, au refuzat să respecte regulile privind hijab-ul, semn că protestele „femei, viață, libertate”, care au început în septembrie, continuă într-o formă mai individualizată.

Grupuri de control al respectării hijabului vor fi înființate în metroul din Teheran, iar femeilor care nu poartă hijab li se va refuza accesul, interzicând de fapt accesul unora la serviciu, a anunțat televiziunea de stat iraniană.

Măsura pare să facă parte dintr-un model de eforturi guvernamentale de a forța organismele publice iraniene să își asume o mai mare responsabilitate pentru purtarea hijabului.

Cea mai recentă amenințare cu măsuri drastice vine în timp ce fetele din școlile secundare din Teheran, Karaj și alte orașe continuă să raporteze atacuri cu otravă. Cel puțin nouă școli au fost atacate duminica.

Guvernul a declarat sâmbătă că intenționează să instaleze camere de luat vederi pe străzi și să utilizeze camerele de supraveghere existente în trafic pentru a detecta femeile care nu respectă codul vestimentar și că vor fi aplicate amenzi.

Sistemul judiciar a declarat că este dispus să impună amenzi de 1 milion de tomani (190 de lire sterline) femeilor trimise în instanță pentru că nu poartă hijab. Mașinile în care femeile nu poartă hijab vor fi confiscate timp de 20 de zile dacă șoferul a comis infracțiunea de două ori.

Însă unele părți ale clerului sunt foarte atente, știind că măsurile de aplicare a legii au fost deja nepopulare înainte de moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o tânără iraniană kurdă. Moartea ei a dus la proteste mai ample cu privire la rolul religiei și al „poliției moralității” specializate din Iran.

Reflectând sensibilitatea problemei, Hojjat-ul-Islam wal-Muslimin Mohseni Ajei, șeful sistemului judiciar, a declarat luni că respinge o abordare uniformă și că se poate face o distincție între femeile care nu s-au îndepărtat prea mult de principiile revoluției și cele care se află sub influența unor guverne străine.

Un sondaj a arătat că 31% dintre respondenți au observat un număr mare de iraniene care nu poartă hijab. De asemenea, acesta a arătat că doar 10% din populație era în favoarea amendării contravenientelor, 14% era în favoarea unui avertisment verbal, 40% era în favoarea educației culturale și 23% a spus că ar trebui să fie acceptată.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI