Erdogan: Putin ar putea vizita Turcia în aprilie pentru inaugurarea unei centrale nucleare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia pe 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, relatează Reuters. Kremlinul a negat luni o vizită a liderului rus în Turcia.  

„Poate că există posibilitatea ca domnul Putin să vină pe 27 aprilie sau să ne conectăm online la ceremonia de inaugurare şi vom face primul pas la Akkuyu”, a spus Erdogan, potrivit unor declaraţii transmise de postul privat de televiziune ATV. Luni, Kremlinul a negat însă informaţii care apăruseră în presa turcă potrivit cărora Putin ar intenţiona să viziteze Turcia. 

La începutul acestei luni, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, ceea ce a stârnit indignarea Kremlinului. Turcia nu este, însă, parte a Statutului de la Roma, care a creat CPI. 

Turcia va încărca pentru prima dată combustibil nuclear în prima unitate de putere a centralei nucleare de la Akkuyu şi îi va acorda oficial statutul de instalaţie nucleară la 27 aprilie, anunţase anterior Erdogan. 

Kremlinul a informat sâmbătă că Putin şi Erdogan au vorbit la telefon despre implementarea cu succes a proiectelor strategice comune în sectorul energetic, inclusiv despre construcţia centralei nucleare de la Akkuyu. Proiectul de 20 de miliarde de dolari ale centralei de 4.800 de megawaţi (MW) prevede construirea a patru reactoare nucleare în oraşul mediteranean Akkuyu şi va permite Turciei să se alăture clubului restrâns de naţiuni cu energie nucleară civilă. 

Vladimir Putin a purtat o convorbire telefonică cu Erdogan 

Erdogan i-a mulţumit lui Putin pentru atitudinea pozitivă faţă de prelungirea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră şi şi-a arătat „înţelegerea faţă de poziţia de principiu a părţii ruse faţă de aplicarea integrală a părţii a doua a acordului, de înlăturare a barierelor pentru produsele agricole ruseşti”, a transmis Kremlinul. 

Rusia a pus luni condiţii pentru a accepta o nouă prelungire a acordului care permite exportul cerealelor printr-un coridor securizat din porturile ucrainene la Marea Neagră, iar Putin a spus că Moscova ar putea trimite cereale gratuit în ţări africane dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite. 

Putin şi Ergodan „şi-au exprimat satisfacţia faţă de dinamica pozitivă a relaţiilor comerciale şi economice, implementarea cu succes a proiectelor strategice comune în sectorul energetic, inclusiv furnizarea de gaze şi construcţia centralei nucleare de la Akkuyu în Turcia”, adaugă preşedinţia rusă. Comunicatul precizează că cei doi lideri au discutat şi despre normalizarea relaţiilor turco-siriene. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI