Ministerul Cercetării anunţă că, la o lună de la lansare, consilierul bazat pe inteligenţă artificială ION a primit 750.000 mesaje şi peste 2,5 milioane de vizite pe site

Ministerul Cercetării anunţă miercuri că, la o lună de la lansare, consilierul guvernamental bazat pe inteligenţă artificială ION a primit 750.000 mesaje şi peste 2,5 milioane de vizite pe site. În plus, subiectul a captat atenţia presei internaţionale şi a unor importante personalităţi din domeniul inteligenţei artificiale, care au apreciat folosirea acestei tehnologii, în premieră mondială, pentru întărirea legăturilor dintre cetăţeni şi decidenţi, arată instituţia.

Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ”proiectul ION este un model de cercetare şi inovare românească, rezultat din munca pro-bono a unor cercetători şi dezvoltatori din domeniul tehnologiei şi inteligenţei artificiale”.

”Este un proiect care se dezvoltă permanent prin contribuţia echipei, fiecare dintre cei implicaţi contribuind cu experienţă şi cunoştinţe în domeniul prelucrării limbajului natural, vederii computaţionale şi a altor tehnologii de AI, pentru a construi un sistem inteligent şi inovator care să capteze rapid şi automat opiniile românilor. Cifrele ION în prima lună de la lansare arată că acest proiect a răspuns nevoii românilor de a fi ascultaţi şi reprezentaţi: 750.000 de mesaje şi tag-uri pe social media şi peste 2,5 milioane de vizite pe website. În plus, subiectul a captat atenţia presei internaţionale şi a unor importante personalităţi din domeniul inteligenţei artificiale, care au apreciat folosirea acestei tehnologii, în premieră mondială, pentru întărirea legăturilor dintre cetăţeni şi decidenţi. Sperăm ca ION să fie un exemplu şi un punct de plecare pentru susţinerea la nivel public a cât mai multe proiecte de cercetare, inovare şi tehnologie”, spune ministerul.  

”În această primă lună, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a primit numeroase mesaje, sesizări, sfaturi de îmbunătăţire şi criticei constructive legate de proiectul ION”, arată ministerul.

În cadrul Proiectului ION nu sunt solicitate sau colectate date cu caracter personal ale persoanelor care transmit informaţii cu privire la problemele sesizate de cetăţeni, atat prin intermediul website-ului dedicat, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare. 

 

Singurele informaţii preluate sunt cele pe care utilizatorul Proiectului ION vrea sa le transmită, în cuprinsul mesajului postat pe website-ul Proiectului ION. Nici administratorul Proiectului ION şi nici altă persoană implicată nu va prelua datele cu caracter personal ale utilizatorului. Sistemul a fost dezvoltat astfel incat sa nu fie preluate date privind locaţia persoanei care transmite mesajul sau adresa de protocol de internet (IP), arată ministerul. 

De asemenea, în ipoteza preluării informaţiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc). Tehnologia scanează şi preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele. 

Singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să se alăture iniţiativei ION, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimtamantului utilizatorului şi conform politicii de confidentialitate publicate în secţiunea relevantă a website-ului. 

”Datele cu caracter personal colectate în acest caz izolat sunt limitate la nume, prenume si număr de telefon (fiind elemente necesare pentru demararea unei posibile colaborări) si sunt colectate de administratorul website-ului. Datele cu caracter personal astfel colectate pot fi transmise echipei de cercetători din cadrul Proiectului ION, avand în vedere scopul iniţial al aplicantului, respectiv acela de a se alătura Proiectului ION”, precizează Ministerul Cercetării. 

Un alt subiect este legătura dintre reprezentanţi ai ministerului cu firma iniţiatoare. ”Guvernul României nu are nicio relaţie contractuala cu vreo persoana fizica sau juridica din proiectul Ion. Mai mult, de precizat ca urmare a unor sesizări primite, MCID a solicitat sprijinul experţilor din cadrul MAI pentru a verifica dacă există vreo vulnerabilitate sau ilegalitate legată de persoane fizice şi juridice din jurul proiectul ION, atât din punct de vedere cyber (analiza cod sursă), cât şi verificarea unor posibile corelări între lansarea ION şi fluctuaţiile unor active crypto”, spune ministerul. 

Instituţia precizează că coordonatorii proiectului din partea MCID sunt Ioan Istrate, consilier ministru pentru inovare şi tehnologii emergente şi Diana Creţu, director cabinet ministru. 

”Proiectul ION constituie munca colaborativă a mai multor cercetători şi dezvoltatori din domeniul tehnologiei. Fiecare dintre aceştia a adus în proiect cunoştinţele proprii, know-how-ul în domeniul prelucrării limbajului natural şi vederii computaţionale pentru a construi un sistem inteligent şi inovator care să capteze rapid şi automat părerile românilor. Nu a existat niciun transfer al drepturilor de proprietate pe care le deţin cei care au contribuit la realizarea produsului.  Proiectul a fost dezvoltat în baza unui acord de colaborare cu MCID, iniţiat în data de 24.02.2023, acord similar cu cele pe care MCID le-a incheiat în trecut cu entităţi sau organizaţii din mediul privat. În cadrul acestui acord, este menţionat în mod expres faptul ca nu exista o obligaţie de plată din partea niciunei autoritati publice pentru dezvoltarea Proiectului ION”, se arată în comunicat. 

Produsul rezultat a fost pus la dispoziţia Guvernului României, fara nicio contraprestatie, pentru a fi utilizat ca un instrument în slujba cetăţenilor, tehnologia AI fiind inovaţia menită sa diferenţieze acest instrument de alte instrumente existente pana la acest moment. Chiar dacă protocolul de colaborare este semnat cu o entitate privată, proiectul a atras cercetători din toată ţara şi din diaspora pentru a sprijini acest proiect. Echipa de voluntari ION AI este în continua dezvoltare, cu echipa de voluntari români în domeniul tehnologiei IA din ţară şi străinătate. Am primit aproape 2000 de solicitări de la experţi, care lucrează în tehnologie, cercetători care studiază sau lucrează la universităţi internaţionale de AI şi machine learning, care doresc să se implice în calitate de voluntari pentru a ajuta la dezvoltarea lui ION, mai afirmă ministerul. 

Echipa tehnică a proiectului ION: 

Prof. Dr. Nicu Sebe – Profesor Universitar AI şi Computer Science la Universitatea din Trento şi Head of AI în cadrul Humans.ai

Prof. Dr. Marius Leordeanu – Profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Cercetător Ştiinţific la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române

Prof. Dr. Radu Ionescu – Profesor Universitar la Facultatea de Matematică şi Computer Science de la Universitatea din Bucureşti.

Dr. Răzvan Costin – Doctor în Cibernetică şi Statistică şi Co-Fondator Prodigy IT Solutions, Starfish, Star Chain, Typeqast şi Deb0x.

Echipa completă este aici: https://ion.gov.ro/about 

Potrivit ministerului Cercetării, ”universităţile partenere în proiectul ION: Politehnica Bucureşti, Babeş Bolyai, Universitatea Bucuresti, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Constanta, Galati etc.”.  

”Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării asigură cetăţenii de transparentă si echidistanţă în procesul de susţinere a unor proiecte şi mulţumeşte tuturor celor au semnalat potenţiale vulnerabilităţi. Laudele ne încurajează, criticile ne ajuta să fim mai buni. Rămânem consecvenţi priorităţilor asumate şi tuturor demersurilor de susţinere a inovaţiei şi cercetării româneşti”, mai afirmă ministerul în comunicat. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI