Mare atenție, români! O nouă boală afectează din ce în ce mai mulți oameni

Este sezonul răcelilor, al virozelor respiratorii și al alergiilor, dar în spatele acestor probleme de sănătate, de multe ori autodiagnosticate, se poate ascunde ceva mult mai grav. O boală care poate să pară o simplă răceală afectează România, iar medicii avertizează că se răspândește cu mare repeziciune în rândul populației. 

O banală răceală poate ascunde o boală gravă, pe care mulți o credeau dispărută 

Medicii anunță cu îngrijorare că o boală despre care mulți credeau că ar fi dispărut sau că mai afectează doar persoanele care trăiesc în condiții precare pare să revină în forță. Afecțiunea, deosebit de gravă dacă nu este tratată, este tot mai des întâlnită printre români, poate și pentru că mulți confundă simptomele cu cele ale unor banale răceli cu complicații respiratorii. 

Tuberculoza, căci despre ea vorbim, se răspândește cu ușurință în rândul populației dacă nu este diagnosticată corespunzător și nu se acționează în consecință. Considerată în trecut „boala sărăciei”, tuberculoza nu mai pare să țină cont de condițiile de trai sau de posibilitățile materiale. 

Din contră, mai nou afectează oamenii care sunt atât de ocupați, încât uită să mai aibă grijă de ei. Trăim contracronometru și suntem preocupați de programul încărcat, de găsirea de noi modalități de a face față greutăților tot mai multe și tot mai mari. Nu ne mai permitem să ne lăsăm doborâți de ceea ce pare o răceală, o alergie sau o viroză respiratorie și amânăm  mersul la medic; ne tratăm după ureche și așteptăm să ne simțim mai bine, ignorând simptomele care continuă să ne sâcâie și după aparenta vindecare. 

România, locul I în Europa la cazuri de tuberculoză 

În cadrul unei conferințe organizate de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei a ieșit la iveală o realitate cel puțin îngrijorătoare. Numărul de cazuri de TBC este în creștere în România. 

În 2022 s-au înregistrat aproape 9000 de cazuri de tuberculoză la nivel național, cu peste o mie mai multe decât în 2021. Aceste cifre sunt considerate alarmante de specialiști, în condițiile în care, la nivel mondial, 4000 de oameni mor în fiecare zi din cauza acestei boli. 

În plus, atrag atenția medicii, problema cea mai mare nu o reprezintă numărul de cazuri înregistrate, ci acei bolnavi care nu ajung niciodată la medic pentru a fi diagnosticați și tratați în consecință. Pentru că tuberculoza se vindecă, însă trebuie depistată la timp. 

„Ultimul studiu care este în curs vizează descoperirea de markeri care să ne dea o imagine despre transformarea infecției în boală sau despre evoluția bolii sub tratament, astfel încât să nu fie nevoie să facem același tratament la toată lumea. Adică să facem medicină personalizată”, a declarat Elvira Ibrahim, șeful departamentului de cercetare în cadrul Institutului „Marius Nasta”. 

Cum se pregătesc autoritățile pentru a combate înmulțirea cazurilor de TBC 

Ministerul Sănătății a dat aviz pentru aducerea în România a unor medicamente specifice pentru tratarea cazurilor de tuberculoză, însă nu se știe cât va dura până când acestea vor fi puse la dispoziția medicilor și a pacienților. Cel puțin așa a anunțat Daniela Vâlceanu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică, adăugând că în cel mai optimist scenariu medicamentele vor ajunge la noi în țară în aproximativ o lună. 

„Există în anumite județe probleme de aprovizionare cu medicația multidrog rezistentă”, a atras atenția dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, în timp ce medicul pneumolog Gilda Popescu pune această criză de medicamente pe seama unei evaluări incorecte a necesarului, conform Impact.ro.

Care sunt simptomele care ar trebui să te trimită la medic 

Tuberculoza se transmite cu repeziciune în rândul populației, pentru că este o boală conagioasă. Un bolnav poate transmite boala la alte zece persoane, dacă nu are cunoștință despre existența ei. 

Simptomele care ar trebui să te trimită la medicul pneumolog pentru a confirma sau infirma, prin teste specifice, diagnosticul de tuberculoză au fost explicate de pneumologul Gina Ciolan: 

„Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI