Focar de rabie în Satu Mare: Autoritățile au dispus un plan de măsuri la nivelul județului printre care și obligația proprietarilor de a-și vaccina animalele

Potrivit autorităților locale, un focar de rabie a fost raportat în județul Satu Mare, mai exact, în localitatea Bercu Roșu, unde s-a adoptat astăzi un plan de măsuri. 

Localnicii, proprietari de câini și pisici, sunt îndemnați să își vaccineze de urgență patrupedele – relatează presasm.ro. 

„Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de rabie la o vulpe într-o gospodărie din Bercu Nou și despre măsurile necesare pentru limitare. S-a adoptat Decizia Nr. 3 din 13.03.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice. 

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou” –  se menționează într-un comunicat al Prefecturii. 

Totul a pornit de la o vulpe descoperită într-o gospodărie 

Autoritățile au aprobat astăzi „Planului de măsuri pentru focarul de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut” care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice. 

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou, informează autoritățile. 

Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă (incurabilă) atât la animale cât și la om. 

Proprietarii, obligați să vaccineze animalele 

De asemenea Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate. 

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. 

Vaccinarea antirabică se face, în funcție de specie, începând cu vârstă de 6 săptămâni și se repetă anual. 

Ultimul focar de rabie identificat la nivelul județului Satu Mare a fost la începutul lunii ianuarie, în localitatea Orașu Nou, identificat tot de la o vulpe infectată. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI