Cutremurul din Gorj a fost resimțit și în țările vecine. INCDFP: „E o surpriză și pentru noi”

La o săptămână, după cutremurul care a făcut peste 35.000 de morți în Turcia și Siria, România a fost zdruncinată de un seism semnificativ – urmat de alte 3, mai mici – care i-au speriat pe oameni. 

S-a mișcat regiunea Olteniei – unde a fost înregistrată, cea mai severă mișcare a scoarței terestre măsurată vreodată acolo. Cutremurul cu magnitudinea de peste 5 nu a făcut însă victime, și nu au fost raportate pagube materiale. 

Cutremurul a avut loc la 16 și 58 de minute și a avut magnitudinea de 5,2. 

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la 16,5 kilometri adâncime, în regiunea Oltenia – Gorj – iar specialiștii spun despre el că a fost „semnificativ”. 

Târgu Jiu, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova sunt doar câteva dintre orașele mari unde seismul s-a resimțit. 

Cel mai mai mult i-a afectat pe oamenii din epicentru. Secvențe filmate într-un magazin de produse electrice din Târgu Jiu arată cum veiozele agățate de tavan se mișcă. 

În Făgăraș, o familie cu un copil mic a părăsit în grabă locuința când construcția a început să se zdruncine. 

Oamenii și-au părăsit apartamentele și în Motru și s-au adunat pe alei, departe de construcții, și în parcuri. 

La fel s-a întâmplat și în Târgu Jiu. ISU a comunicat că nu a primit solicitări prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență – 112. 

Au fost trimise însă echipe în teren, pentru misiuni de recunoaștere și patrulare, pentru că lumea s-a temut să revină în locuințe, după ce, intr-un interval de mai puțin de o oră, au mai avut loc trei seisme. 

Primul a avut loc la un sfert de oră după cel cu magnitudinea de 5,2 și a avut o intensitate de 2,4. A urmat altul 8 minute mai târziu cu magnitudinea de 3 și la 17 și 50 de minute – ultimul de 3,2. 

Marcel – Laurențiu Romanescu, primar Târgu Jiu: „Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 – resimțit în Gorj – este cel mai mare produs în zonă. Regiunea era cunoscută doar pentru seisme de intensitate mică – 2, cel mult 3, magnitudine.” 

Constantin Ionescu, director INCDFP: „E o surpriză și pentru noi. Aceste cutremure, cum ați văzut și la turci, cutremurele de suprafață produc replici destul de multe. Are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari.” 

Undele seismului cu magnitudinea 5,2, produs în Oltenia, au ajuns însă până în Bulgaria, Serbia și Ungaria. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI