Rusia a suspendat eliberarea de noi pașapoarte. Parlamentul propusese ca ieșirea din țară să se facă doar cu programare

Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani, relatează TASS. 

„Din 2 februarie a fost suspendată temporar acceptarea cererilor de eliberare a pașapoartelor internaționale de tip nou cu suport electronic de stocare. Dacă ați solicitat deja un pașaport internațional de tip nou prin portalul serviciilor publice, așteptați un răspuns de la departament cu privire la cerere și acționează conform instrucțiunilor din răspuns”, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul Serviciului de Stat de la Moscova. 

În cazul în care cererea de eliberare a unui pașaport nou nu a fost depusă prin portalul Serviciilor de Stat, solicitantul trebuie să contacteze departamentul de migrație de la locul unde a fost depusă cererea. 

Deși măsura este anunțată ca fiind introdusă temporar, vine după ce pe 24 ianuarie, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a pregătit mai multe modificări ale legislației rusești care ar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități, conform RBC. 

Ulterior, președintele Comisiei pentru politici sociale din Duma de Stat, Yaroslav Nilov, a sfătuit ca modificările propuse să nu fie percepute ca un semnal de pregătire a închiderii granițelor țării. 

„Rezervarea unui anumit moment pentru trecerea punctelor de frontieră este o bună practică pentru gestionarea fluxurilor de vehicule. Preînregistrarea garantează, de obicei, primirea serviciului la o anumită oră și fără o așteptare lungă”, a scris acesta pe canalul său de Telegram, mediul de comunicare favorit al oficialilor ruși. 

Modificările vor afecta mașinile deținute atât de cetățeni ruși, cât și de cetățeni străini și apatrizi, fie că este vorba despre transportatori sau persoane fizice. Trecerea frontierei va fi efectuată la data și ora rezervate în conformitate cu procedura stabilită de guvernul rus, se arată în document. 

Dacă modificările sunt acceptate, guvernul rus va stabili o procedură care va include: 

► lista documentelor necesare pentru rezervare; 
controlul trecerii frontierei; 

► categorii de vehicule care vor putea trece prin punctele de control în afara rândului; 

► procedura de amplasare a vehiculelor de-a lungul drumului pentru a asigura posibilitatea de deplasare pe acesta. 

Documentul precizează că modificările ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie 2023. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI