Republica Moldova, amenințată în mod direct de ruși. Ministrul Serghei Lavrov: „Ar putea deveni următoarea Ucraină”

Tensiunile dintre Rusia și Republica Moldova au crescut după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina. Rusia a amenințat din nou Moldova și ministrul de Externe rus a acuzat Occidentul că vrea să transforme fosta republică sovietică în dușmanul Rusiei și a atact-o pe președinta Maia Sandu. 

Ce a spus Serghei Lavrov despre Republica Moldova 

Relațiile dintre Moldova și Rusia s-au deteriorat. Chiar dacă Chișinăul nu a impus sancțiuni Moscovei, a condamnat războiul declanșat în Ucraina, iar în martie 2022 a depus cerere de aderare la UE, obținând statutul de candidat în iunie, spre furia Kremlinului. 

În contextul războului din Ucraina, Rusia a amenințat Moldova. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul caută să transforme fosta republică sovietică, în „următoarea Ucraină” și a atacat-o pe Maia Sandu pentru că vrea să bage țara în NATO. 

Maia Sandu este președinta Republicii Moldova. 

„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24 și preluat de Reuters. 

Cum a reacționat Republica Moldova 

Republica Moldova a respins declarațiile lui Serghei Lavrov și a precizat că nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare, deja bine cunoscută, a diplomației ruse. 

„Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a declarat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova. 

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, senatorul rus Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Rusiei, a amenințat Republica Moldova după ce președinta Maia Sandu a vorbit despre renunțarea țării la neutralitate. El a avertizat că problemele Ucrainei au început în 2014, după ce Kievul a anunțat că vrea să adere la NATO și a  susținut că Moldova riscă să repete „politica sinucigașă” a președintelui Volodimir Zelenski. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI