Care sunt simptomele gripei și când trebuie să mergem cu copilul la Urgențe. Medic: Hidratarea e foarte importantă

Copiii cu simptome de gripă ar trebui duși la Urgențe doar dacă prezintă anumite simptome specifice, cum ar fi deshidratarea, dureri de cap sau mușchi, sau învinețirea buzelor.

Pentru ceilalți, la primele simptome ușoare de gripă, părinții ar trebui să ia legătura telefonic cu medicul de familie, care cunoaște foarte bine istoricul medical al fiecărui membru al familiei, a declarat pentru Știrile PRO TV, medicul pediatru Mihai Craiu.

Cel mai important, a spus el, e ca părinții să nu le administreze copiilor tratamente care pleacă de la presupuneri.

Mihai Craiu: “La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante: Deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase. (…) La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”.

Medicul pediatru a explicat, pe de altă parte, că, în perioada virozelor, este foarte importantă hidratarea copiilor.

România este în ”stare de alertă epidemică”, din cauza gripei. Școlile se deschid în condiții normale

Mihai Craiu: “Este extrem de importantă, pentru că densitatea secreților din căile aeriene de la copil ține foarte mult de starea lor de hidratare. (…) Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că nu va declara, deocamdată, existența unei epidemii de gripă în România. În schimb, autoritățile au ”intitulat” situația din prezent drept o ”stare de alertă epidemică”.

El a precizat că nu declară epidemie, întrucât acest lucru ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei de Covid 19.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI