O țară europeană taxează companiile de tutun pentru curățenie și le obligă să-i educe pe fumători

Companiile producătoare de țigări vor fi obligate să plătească în Spania factura de curățenie pentru milioanele de mucuri pe care fumătorii le aruncă. Totodată, vor trebui să-și educe clienții să nu arunce mucurile în spațiul public.

Măsurile fac parte din legea ce transpune directiva europeană prin care este limitată utilizarea produselor din plastic de unică folosință și îi obligă pe poluatori să contribuie pentru curăța după ei, potrivit The Guardian.

Însă nu este clar cum vor fi implementate noile norme și cât vor fi taxate companiile.

Un studiu catalan arăta că, în cazul mucurilor de țigară, costurile sunt între 12 și 21 de euro/cetățean/an, totalul fiind de 1 miliard de euro.

Guvernul catalan a propus o taxă de 0,20 de eurocenți pe fiecare muc de țigară, ceea ce ar adăuga 4 euro la prețul actual de 5 euro pentru un pachet cu 20 de țigarete. Acest tarif nu este însă inclus în legea care va intra în vigoare vineri.

În orice caz, autoritățile se așteaptă ca producătorii să transfere costul către clienți, ceea ce, spun oficialii, va fi un motiv în plus pentru fumători să se lase.

Mucurile de țigară sunt un pericol pentru mediu și sănătatea publică. Durează cel puțin 10 ani să se descompună și în acest proces elimină substanțe toxice, cum ar fi plumb și arsenic.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI