Italia: Populaţia țării a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbrătrâneşte mai rapid decât restul cetățenilor UE

Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori și îmbătrâneşte într-un ritm mult mai rapid decât restul Uniunii Europene, a transmis, luni, agenţia naţională de statistică Istat, informează Agerpres, care citează Reuters.   

O populaţie în scădere şi care îmbătrâneşte este o îngrijorare majoră pentru o economie stagnantă cum este cea a Italiei, fiind legată în principal de o productivitate mai mică, de o inovaţie redusă şi de costuri mai mari pentru asistenţa socială. 

„La 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populaţia (rezidentă) a scăzut la 58,983 de milioane”, a spus preşedintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma. 

Blangiardo, un celebru expert în demografie, a spus că populaţia naţională a scăzut constant începând din 2014, pierderea cumulată de atunci fiind de peste 1,36 milioane de locuitori. 

„Perspectiva demografică a ţării noastre este caracterizată de o creştere semnificativă a speranţei de viaţă şi de o scădere la fel de pronunţată a ratei naşterilor, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a populaţiei comparativ cu restul Europei”, a declarat el. 

În septembrie, Istat a făcut publice previziuni conform cărora Italia ar putea pierde 20% dintre locuitorii săi, iar populaţia ar urma să scadă, conform unui scenariu standard, de la 59,2 milioane în 2021 la 54,2 milioane în 2050 şi 47,7 milioane în 2070. 

Inversarea acestei direcţii şi sprijinirea familiilor sunt o prioritate declarată a noului guvern radical de dreapta al premierului Giorgia Meloni. 

În bugetul său pe 2023 se propune reducerea taxei pe vânzări pentru produsele de îngrijire a bebeluşilor şi majorarea ajutoarelor pentru creşterea copiilor. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI