Vești bune pentru România. Comisia Europeană ar putea decide ridicarea MCV și înlocuirea cu un mecanism comun

România ar putea primi astăzi o veste bună de la Bruxelles, de la Colegiul Comisarilor, format din miniștrii Uniunii Europene.   

Este vorba despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), pe care Comisia Europeană l-a impus României încă de la aderare, în anul 2007. 

Surse din cadrul Comisiei Europene au precizat pentru Știrile Pro TV că România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar, astfel că acest instrument de supraveghere ar putea fi ridicat. 

Prin MCV, Comisia Europeană a instituit o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care să le îndeplinească România. 

De altfel, la jumătatea aceastui an, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, și că ”este posibil ca până la sfârşitul anului să se ridice MCV şi să se treacă în mecanismul de verificare a nivelului statului de drept care a fost instituit pentru toate statele Uniunii”. 

Șeful statului a mai afirmat la acea vreme că România a înregistrat progrese variabile în ceea ce priveşte ridicarea MCV, susţinând că a existat o „etapă de tristă amintire”, dar şi că ţara noastră a pierdut un an în prima coaliţie de după alegerile parlamentare. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI