Vești bune pentru români! Energia electrică s-ar putea ieftini în mijlocul iernii

O primă veste bună în criză energetică, după scumpirile la energie electrică şi alimente: în mijlocul iernii, preţurile la energie s-ar putea reduce drastic. 

Estimarea vine de la banca americană de investiţii Goldman Sachs care vede o ieftinire cu 30% a preţului gazelor în următoarele luni, după ce Europa îşi va rezolva temporar problemele de aprovizionare.

Mecanismul olandez de transfer al titlurilor (TTF) este principalul punct de referinţă pentru preţurile gazelor naturale din Europa. 

Acesta s-a tranzacţionat marţi la aproximativ 120 de euro pe megawatt oră. Dar Goldman Sachs se aşteaptă ca acest reper să scadă la 85 de euro pe megawatt oră în primul trimestru din 2023, potrivit unei note de cercetare publicate săptămâna trecută.

Acest lucru ar marca o schimbare semnificativă faţă de nivelurile înregistrate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina şi presiunile ulterioare asupra mixului energetic european au împins preţurile la cifre istorice – peste 340 de euro pe megawat oră, potrivit zf.ro.

Rapoarte recente au indicat că aproximativ 60 de nave aşteaptă să îşi descarce încărcătura de GNL în Europa. Unele dintre aceste încărcături au fost cumpărate în timpul verii şi sosesc abia acum, pe măsură ce depozitele se umplu.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI