Ce putea păți Simona Halep de la substanța Roxadustat. Medic: AVC, moarte

La scurt timp după ce Agenția Internațională de Integritate în Tenis a suspendat-o provizoriu pe Simona Halep pentru că a fost depistată cu Roxadustat în organism, o substanță interzisă care îți mărește rezistența la efort fizic, Dr. Ionuț Nistor, medic primar la Spitalul Clinic Dr. Parhon din Iași, a explicat la ce riscuri se expun persoanele sănătoase care iau Roxadustat. 

Dr. Ionuț Nistor, medic primar la Spitalul Clinic Dr. Parhon din Iași, unde sunt tratați bolnavii care suferă de boli cronice de rinichi din Moldova, a explicat la ce este folosit Roxadustatul și care sunt riscurile la care se expun persoanele sănătoase care iau acest medicament. Medicul a precizat, totodată, de ce Roxadustat nu poate fi administrat, în prezent, niciunui pacient din România. 

„Ele nu sunt aprobate, nu le putem încă folosi, fiindcă nu avem studii de fază 3 pentru toate moleculele. Dar roxadustat a ajuns la faza testelor pe pacienți. Studiile de fază doi sunt pe persoane sănătoase, iar de fază trei – când sunt testate pe pacienți cu astfel de afecțiuni. 

Există studii care dovedesc eficiența acestor medicamente pentru pacienții cu insuficiență renală, dar în prezent încă nu sunt autorizate pentru a fi folosite în România și nu le putem prescrie”, a declarat, marți, dr. Ionuț Nistor. 

Menționăm că acest medic a citit majoritatea studiilor de specialitate legate de Roxadustat și de alte medicamente similare pentru a vedea dacă poate folosi această substanță activă pentru a trata pacienții care suferă de anemie renală, una dintre cele mai frecvente complicații ale bolii cronice de rinichi. 

Roxadustat crește rezistența la efort fizic 

Potrivit spuselor sale, aceste pastile ajută la creșterea valorilor unui hormon secretat ineficient de rinichi – eritropoietină – în cazul oamenilor care suferă de boală cronică de rinichi. Când aceste valori scad, apare anemia renală. 

„Aproape toți pacienții care fac dializă au anemie, iar impactul anemiei este foarte mare pentru calitatea vieții în primul rând: se plâng de faptul că nu au suficientă forță să își deruleze activitățile curente, că nu au aer suficient, că sunt epuizați de activități obișnuite cum ar fi mersul până la magazinul din cartier sau o plimbare de 100 de metri. Acest lucru apare prin accentuarea anemiei”, a precizat medicul primar de la Spitalul Clinic Dr Parhon din Iași. 

„Putem spune că prin utilizarea ei poate crește capacitatea de efort a unei persoane. Iar această capacitatea crescută este însoțită și de unele riscuri mari, de complicații”, a adăugat el, potrivit Libertatea. 

Sportivii care iau Roxadustat își pot pierde viața 

În ciuda acestui fapt, specialiștii medicali nu recomandă utilizarea Roxadustatului pe post de „energizant” pentru sportivi, deoarece se expun unor riscuri mari și pot chiar să își piardă viața. 

„Ele reușesc să stimuleze producerea de eritropoietină, deci să facă ceea ce făcea și hormonul sintetic, dar pe de altă parte, reduc și inflamația și nevoia de suplimente de fier care trebuie administrate. Au un potențial foarte mare de utilizare, iar asta este valabil și la persoanele sănătoase, dar cu riscuri mult mai mari. 

Va crește, într-adevăr, capacitatea de efort și nivelul hemoglobinei, dar riscurile documentate până în prezent sunt mari: evenimente trombotice, AVC, moarte subită prin infarct miocardic sau ischemie miocardică sau cerebrală. 

Atunci când crești prea mult hemoglobina cu aceste medicamente, apar mai multe tromboze, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic sau chiar deces, moarte subită. Acele decese subite din timpul competiției sunt pentru perioada în care se folosea foarte mult eritropoietină – evenimentele trombotice sunt considerate efecte secundare ale medicamentelor”, a explicat dr. Ionuț Nistor. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI