Olaf Scholz a criticat acţiunile activiştilor de mediu împotriva muzeelor

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat „întristat” de atacurile activiştilor de mediu împotriva muzeelor, considerând că există „alte modalităţi de a-şi exprima o opinie”, potrivit Le Figaro.

„Sunt întristat de ceea ce se întâmplă şi bucuros că nu s-a produs nicio (…) pagubă ireparabilă” picturilor, a declarat, luni, Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă la Berlin. 

Mai multe muzee europene au fost vizate în ultimele zile de acţiuni ale activiştilor care au aruncat cu diverse substanţe pe tablouri pentru a avertiza asupra încălzirii globale.

În Potsdam, lângă Berlin, un tablou de Monet, „Les Meules”, a fost vizat săptămâna trecută de un atac cu piure de cartofi. Activiştii au aruncat cu ciorbă de roşii pe 14 octombrie pe tabloul „Sunflowers” de Vincent van Gogh la Londra. Din fericire, picturile au fost protejate de sticlă. În plus, o persoană a aruncat, duminică, în jurul orei 15.50, cu lichid roşu peste tabloul „Clown” de Henri de Toulouse-Lautrec din muzeul berlinez Alte Nationalgalerie. Muzeul a fost închis până marţi,

Chiar dacă trebuie „să acceptăm criticile şi protestele”, cancelarul consideră că „există şi alte modalităţi de exprimare a opiniei”. 

În Germania, blocajele străzilor şi acţiunile de grevă ale activiştilor de mediu au crescut în ultimele săptămâni, în perioada premergătoare COP27, care va avea loc în perioada 6-18 noiembrie în Egipt. În capitala Germaniei, doi activişti s-au lipit duminică de un stâlp susţinând scheletul unui dinozaur expus în Muzeul de Istorie Naturală. Luni dimineaţa, un colectiv numit Letzte Generation (Ultima generaţie) a blocat din nou un drum în Berlin. Această acţiune a întârziat, potrivit presei germane, o ambulanţă care urma să salveze un biciclist victimă a unui accident rutier.

„Dacă se confirmă acest lucru, este foarte regretabil”, a deplâns Olaf Scholz, considerând că „este important ca (ajutorul) să sosească cât mai repede posibil la accidentaţi”. Grupul Letzte Generation a indicat, la rândul său, că „nu poate” exclude că întârzierea a fost cauzată de blocajul pe care l-a provocat acţiunea lor. Interogaţi de AFP, nici poliţiştii, nici pompierii nu au putut confirma faptele.

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI