Strategia Naţională pentru Sport. Eduard Novak: România va fi capabilă să câştige 20-30 de medalii la JO

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Strategia Naţională pentru sport, care intră în dezbatere publică.

“Urmează să punem în transparenţă acest proiect. După care se poate veni cu idei noi, să avem un document solid, agreat de toată lumea şi neatins timp de zece ani. Dacă reuşim acest lucru avem o şansă să redevenim ce am fost. Urmează să punem în dezbatere 30 de zile, după care vom face un proiect de Hotărâre de Guvern, o să fie aprobat de Guvern, iar apoi va apărea în Monitorul Oficial”, a spus ministrul.

“Garantat, dacă putem să facem acest proiect, infrastructură, activitate, securizarea federaţiilor şi în mers construit 10-15 ani, România e capabilă să câştige la Jocurile Olimpice 20-30 de medalii. Easy”, a mai afirmat el.

Eduard Novak a subliniat că este necesară implicarea tuturor celor din sport: “Pentru acest proiect nu ajunge ca ministrul Sportului să vrea strategia şi ca aceasta să fie implementată. Avem nevoie de toţi cei care lucrează în sport. Nu ajunge doar să fie ministrul care îşi doreşte acest lucru. Noi toţi trebuie să sprijinim. Dacă noi credem, atunci cu siguranţă punem mână la mână şi o să reuşim lucruri măreţe”.

“Conceptul final al strategiei pe infrastructură este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să existe bază sportivă pentru sporturile prioritare”, a mai declarat ministrul.

Marţi, draftul documentului strategic final a fost prezentat în Grupul de lucru interministerial, la Palatul Victoria.

Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională. Documentul include 70 de obiective strategice.

Printre cele mai importante obiective strategice privind Sportul din România se numără:

  1. Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României.
  2. Crearea unui sistem sportiv predictibil şi transparent. 
  3. Descentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat.
  4. Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi obiective intermediare. 
  5. Crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată. Conceptul de sistem de sport piramidal este construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (6 de vara şi 3 de iarnă), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI