Situație disperata într-un adăpost din Dolj. Sute de animale riscă să moară de foame din cauza secetei

Peste 200 de cai, oi, capre și vaci dintr un adăpost de animale din județul Dolj riscă să moară de foame și de sete din cauza secetei. 

Pășunea adăpostului este uscată, nu mai exista fir de iarbă verde pentru hrana animalelor. Mai mult decât atât, proprietarii adăpostului se plâng de faptul că prețul la fând este dublu de câteva zile. 

„Nu mai știm ce să ne facem. Este foarte greu. Este dramatic pentru că ne descurcăm foarte greu cu hrana lor”, spune Daniela Popovici, proprietar la  adăpostul de animale din Desa. 

Aici sunt 200 de animale, majoritatea aduse din toate colțurile țării, multe dintre ele agresate de proprietari și confiscate de polițiști. 

Pe lângă aceste animale, în adăpost mai sunt și 600 de câini. 

Situația este dramatică în aproape toată țara. 

Seceta îi determină pe mulți dintre crescătorii de animale să-și vândă oile, caprele sau vacile. Pășunile unde își duceau animalele s-au uscat, iar fermierii sunt nevoiți să le cumpere furaje ca să le întrețină, iar prețul acestora s-a dublat față de anul trecut. 

Traian Gârtan este fermier în comuna Slătioara, județul Olt. Vara, bărbatul obișnuia să-și hrănească animalele direct cu iarba de pe câmp, numai că în acest an seceta a pârjolit câmpurile localității. 

Pășunile sunt acum aproape complet uscate, iar crescătorii de animale sunt nevoiți să cumpere mâncarea pentru bovine.  Traian Gârtan spune că furajele îl costă circa 1.000 de euro pe lună, așa că a decis să vândă 5 din cele 25 de vaci. 16 lei/ kg de carne a obținut omul, un preț cu 2 lei mai scăzut față de luna trecută. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI