Trei candidați pentru funcția de președinte în Sri Lanka, după fuga fostului șef de stat

Liderul opoziţiei din Sri Lanka, Sajith Premadasa, şi-a retras marţi candidatura din alegerile prezidenţiale, pentru a susţine un candidat disident din partidul puterii, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. 

„Pentru mai binele ţării mele pe care o iubesc şi al poporului pe care îl preţuiesc, îmi retrag candidatura la funcţia de preşedinte”, a scris Premadasa pe Twitter. 

Partidul său, împreună cu „alianţa noastră şi partenerii noştri din opoziţie vor munci din greu” pentru a face ca alegerile să fie câştigate de Dullas Alahapperuma, a adăugat Sajith Premadasa. 

Trei candidaţi au fost desemnaţi marţi de Parlament: preşedintele interimar Ranil Wickremesinghe, care se va confrunta miercuri, în cadrul unui vot secret cu buletine, cu fostul ministru al educaţiei Dullas Alahapperuma, susţinut de principalul partid de opoziţie, şi cu liderul stângii Anura Dissanayake. 

Ranil Wickremesinghe, care a fost premier de şase ori, este susţinut pentru această funcţie de partidul preşedintelui demisionar Gotabaya Rajapaksa. 

Sri Lanka, ţară cu circa 22 de milioane de locuitori, este în prezent lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurii drastice de combustibili. 

Protestele s-au domolit în mare măsură după ce Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat, însă circa 500 de oameni continuă să ocupe zone din palatul prezidenţial, după ce acesta a fost luat cu asalt de demonstranţi, în punctul culminant al revoltelor populare. 

Fostul președinte a fugit din țară 

Fostul președinte Gotabaya Rajapaksa a afirmat că a făcut „maximum” pentru a preveni catastrofa economică ce a lovit ţara sa, dar că pandemia a redus eforturile sale la zero, conform scrisorii sale de demisie. 

Rajapaksa a mai afirmat în scrisoarea sa că rezervele în valută străină ale Sri Lanka erau deja foarte mici atunci când el a preluat funcţia de preşedinte în noiembrie 2019 şi că pandemia care a urmat a devastat economia. 

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că Sri Lanka dispunea de o rezervă confortabilă de 7,5 miliarde de dolari atunci când Rajapaksa a venit la putere în 2019. Aceste rezerve erau de numai 1 miliard de dolari în ziua plecării sale, iar Sri Lanka este de la mijlocul lui aprilie în incapacitate de plată. 

„Lockdown-urile din perioada 2020-2021 au erodat rezervele valutare. Eu am făcut maximum pentru ţară”, a adăugat el. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI