Pericol de contaminare! Pești morți în râul Suceava din cauza poluării

O persoană a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, după ce a observat mai mulţi peşti morţi pe cursul râului Suceava.

În urma verificărilor, inspectorii au constatat că există poluare pe acest râu, din cauza unei staţii de epurare. Specialiştii fac apel la populaţie să nu adune peştele mort şi să nu îl consume, acesta fiind contaminat.

„Urmare a sesizării adresate SGA Suceava de către o persoană fizică cu privire la faptul că pe râul Suceava, în zona punţii Lisaura, există mortalitate piscicolă ridicată, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat la faţa locului, în data de 01.07.2022, în vederea verificării celor sesizate. Cu privire la producerea evenimentului au fost notificate Instituţia Prefectului judeţului Suceava, DSVSA Suceava, GNM – CJ Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, ISU Suceava şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Ipoteşti, Bosanci, Udeşti şi Liteni. Specialiştii deplasaţi în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava pe un tronson de 3 km din zona punţii Lisaura, respectiv 1 km amonte şi 2 km aval de aceasta”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, al Prefecturii Suceava.

În zona verificată sunt două staţii de epurare.

„Pentru identificarea posibilei surse de poluare, angajaţii SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km, de la pragul de priză al SC AMBRO SA până în aval de puntea Lisaura. Având în vedere faptul că în zonă sunt două posibile surse de poluare (Staţia de epurare ACET S.A. Suceava, respectiv Staţia de epurare AMBRO SA), s-au efectuat prelevări”, mai scrie sursa citată.

În urma inspecţiei s-au constatat depăşiri ale indicatorilor la una dintre cele două staţii de epurare.

„Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, au rezultat următoarele: Apele uzate epurate provenite de la staţia de epurare a S.C. AMBRO S.A. se încadrează în limitele maxime autorizate la toţi indicatorii analizaţi; Apele uzate epurate provenite de la staţia de epurare a ACET S.A. Suceava înregistrează depăşiri ale indicatorilor reglementaţi (…) În concluzie s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la staţia de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ”, transmite Prefectura Suceava. 

Potrivit sursei citate, concentraţiile de azot şi fosfor au determinat creşterea abundentă de vegetaţie, ceea ce a contribuit la scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat în apă. Acestui lucru i s-au adăugat temperaturile ridicate din ultima perioadă.

„Concentraţiile mari de substanţe nutritive (azot şi fosfor) evacuate au determinat eutrofizarea masivă a cursului râului Suceava, cu creşterea abundentă de alge, ceea ce a condus la scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat în apă până la un nivel ce nu a mai permis desfăşurarea vieţii acvatice. Acest fenomen a fost accentuat atât de temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în ultima perioadă, cât şi de viteza mică a apei în zona unde s-a înregistrat mortalitatea piscicolă. Având în vedere evenimentul produs, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava vor continua şi în zilele următoare monitorizarea râului Suceava”, se precizează în comunicat.

Specialiştii fac apel la populaţie să nu adune peştele mort şi să nu îl consume.

„Facem apel la populaţie să nu ridice şi să nu consume peştele mort din albia râului Suceava”, se arată în comunicat.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI