Anunț pentru românii care beneficiază de vouchere de vacanţă: Până când pot fi folosite?

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, anunţă Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise vouchere de vacanţă în valoare de 190 de milioane de euro. De asemenea, ANAT solicită Guvernului să aplice cota zero de impozitare pentru voucherele de vacanţă sau o formulă modernă de credit fiscal.

”Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022. OUG 131/2021, apărută la sfârşitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”. În paralel, angajaţii pot utiliza voucherele de vacanţă emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card”, anunţă ANAT.

Voucherele de vacanţă pot fi utilizate exclusiv pentru vacanţe în România iar serviciile trebuie să conţină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanţă servicii facturate altui beneficiar ci doar posesorului acestora.

Pachetul turistic complet se găseşte în agenţiile de turism licenţiate şi poate conţine, pe lângă cazare minim o noapte, şi servicii de masă, balneare, transport, programe  turistice opţionale.

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanţă, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

”La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026). ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanţă sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an, angajaţilor din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime”, anunţă ANAT.

O variantă a sporirii atractivităţii voucherelor de vacanţă este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea iniţială din 2009.

”Însă o măsură şi mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziţia guvernului pentru îmbunătăţirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajaţi din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere.  Această măsură ar fi cel mai uşor şi rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanţă mai ales în condiţiile lipsei de personal din toate domeniile”, spun reprezentanţii ANAT.

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanţă doar pentru angajaţii din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.

Potrivit ANAT, voucherele de vacanţă au determinat, de-a lungul timpului: reducerea evaziunii fiscale în turism; dublarea numărului de unităţi de cazare clasificate în ultimii 10 ani; refacerea forţei de muncă, consolidarea familiei; reducerea consumului de medicamente; reducerea concediilor medicale; relansarea turismului intern, care este şi o condiţie şi pentru creşterea calităţii serviciilor în turismul de incoming.

Turiştii utilizează voucherele de vacanţă pentru sejururi pe litoral, în Delta Dunării, în staţiuni balneare, în staţiuni montane, pentru city breakuri în oraşe sau pentru circuite în ţară.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI