INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere

Din 10 iunie, Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML) nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârsta femeii.

Decizia vine ca urmare a unei campanii la nivel național, lanastă pe 6 iunie, care a avut ca acop eliminarea testelor de virginitate. Campania #Denetestat a fost lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF).

Conform edupedu.ro, pentru eliminarea testelor de virginitate din legislația din România a fost lansată chiar o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală.

Decizia INML

Nota emisă de directorul Institutului Național de Medicină Legală precizează:

“Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.

Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:

Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.

Art. 2 In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare”.

Această testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru femei a fost condamnată în repetate rânduri chiar de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Națiunile Unite, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, au cerut încă din 2018 interzicerea acordării certificatelor care atestă virginitatea femeilor.

Chiar și așa, acest examen medical a continuat să fie practicat în România, fie la centrele județene de medicină legală, fie la INML. Doar în anul 2019, în România, au fost efectuate circa 1 000 de astfel de teste.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI