Fostul director general al Oracle România, acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu DNA

Fostul director general al Oracle România Sorin Mîndruţescu a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru şapte fapte de luare de mită.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în dosarul în care era cercetat pentru că ar fi primit bani de la firme de IT pentru a le pune la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei.

Astfel, el a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, dosarul şi acordul încheiat fiind trimise de DNA instanţei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptei director general al filialei din Romania a unei companii multinaţionale din domeniul IT, pentru luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale).

„În calitatea menţionată, inculpatul ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul care erau interesate să se înscrie la licitaţii organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat. În schimbul banilor, inculpatul, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, s-ar fi angajat să pună la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale (în special licenţe IT), astfel încât, cu aceste produse, respectivele firme să poată să se înscrie şi să participe la licitaţiile publice de care erau interesate. Aceste licitaţii vizau atribuirea unor contracte publice de instituţii precum Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”, au arătat procurorii.

Conform sursei citate, licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

Suma totală de 569.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în şapte situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Procurorii au adăugat că banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat.    

„În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilorde a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, a precizat DNA.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din circumscripţia în care locuieşte.

În vederea confiscării speciale în echivalent în lei a sumei care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, în cursul urmăririi penale s-a indisponibilizat suma totală de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusă la dispoziţie de inculpat şi 199.892 lei rezultată din popriri).

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de confiscare specială a sumei totale de 569.413 euro.

În 8 august 2019, DNA anunţa oficial că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva directorului general al Oracle România – la acea vreme – Sorin Mîndruţescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Procurorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de euro, iar Mîndruţescu a depus înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanţii reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro. El a fost pus atunci sub control judiciar pentru 60 de zile.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI