Avertisment îngrijorător! OMS: Riscul variolei maimuței asupra sănătății publice a crescut

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că variola maimuței prezintă acum „un risc moderat” pentru sănătatea publică la nivel mondial, care are putea crește mai departe, devenind risc ridicat.

Anunțul făcut de instituția medicală internațională a venit pe fondul raportării de cazuri în regiuni unde boala nu este întâlnită de obicei, conform Reuters, citat de Agerpres.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a deveni un patogen uman şi se răspândeşte în grupuri cu risc mai mare de boli severe cum ar fi copiii mici şi persoanele cu imunodepresie,” a avertizat OMS.

Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii.

Variola maimuței se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlată relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă, conform sursei citate.

Începând cu 26 mai, un număr total de 257 de cazuri confirmate şi 120 de cazuri suspecte au fost raportate în 23 de state membre unde virusul nu este endemic, a declarat agenţia sanitară într-un comunicat. Nu au fost raportate decese până în prezent.

OMS a menționat că apariţia bruscă a variolei maimuţei în acelaşi timp în mai multe ţări non-endemice sugerează o transmitere nedetectată pentru o perioadă şi evenimente recente care au amplificat-o.

Agenţia a adăugat că se aşteaptă ca mai multe cazuri să fie raportate după ce monitorizarea în ţări endemice şi non-endemice se va extinde.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

„Cele mai multe dintre cazurile raportate până în prezent nu au fost asociate cu o călătorie într-o regiune endemică şi s-au prezentat prin asistenţa medicală primară sau prin serviciile de sănătate sexuală,” a precizat OMS.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI