Serghei Lavrov: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu face „o mare diferență”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu creează probabil „o mare diferență”, deoarece cele două țări participă de mult timp la exercițiile militare ale alianței, transmite Reuters.

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO”, a declarat Lavrov.

„NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansări militare spre est. Deci, în acest sens, probabil că nu există o mare diferență. Să vedem cum este folosit teritoriul lor în practică în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Luni, Vladimir Putin a declarat că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de  „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător. Liderul de la Kremlin consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Kremlinul a avertizat de mai multe ori că vor fi „consecințe grave” în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, afirmând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și a menționat posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI