Ucraina: Rusia își continuă ofensiva în sud-estul Ucrinei, fără progrese majore

Armata rusă îşi continuă marţi ofensiva în sud-estul Ucrainei, concentrându-şi eforturile în regiunea prorusă Donbas şi în oraşul de coastă Mariupol, port strategic la Marea Azov, unde încearcă să preia controlul asupra oţelăriei Azovstal, potrivit EFE şi Ukrinform.

Ultimele evoluţii de pe front sunt trecute în revistă de Statul Major al armatei ucrainene în buletinul zilnic, în care îşi exprimă totodată îngrijorarea în legătură cu faptul că ruşii ar putea comite acte de sabotaj la instalaţii ale industriei chimice din zonele ocupate în Ucraina.

În acest raport, publicat pe Facebook, se afirmă că  „inamicul desfăşoară operaţiuni ofensive în estul Ucrainei cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a menţine coridorul terestru între aceste zone şi peninsula Crimeea, temporar ocupată”.

Partea rusă concentrează  „principalele eforturi ale grupului de aviaţie pe susţinerea activităţii unităţilor din zona de operaţiuni estică: concret în direcţiile Slobojanski, Doneţk şi în sectorul combinatului siderurgic Azovstal”, din Mariupol, unde sute de combatanţi ucraineni mai opun rezistenţă încă, potrivit documentului.

Înaltul comandament ucrainean semnalează de asemenea că  „aproape întreaga linie de contact (între ucraineni şi ruşi în Donbas) este vizată de tiruri de artilerie”, apreciind în acelaşi timp că există o  „foarte ridicată probabilitate” de noi „atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile în toată Ucraina”.

Armata ucraineană a reiterat temerea privind „acte de sabotaj care ar putea fi comise la instalaţii ale industriei chimice din ţară şi care să fie puse apoi pe seama unităţilor forţelor ucrainene”.

Pe de altă parte, „unele unităţi ale forţelor armate belaruse protejează frontiera dintre Belarus şi Ucraina în dreptul regiunilor Brest şi Gomel”.

În regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei şi în apropiere de frontiera de nord a Donbasului, bombardamentele continuă. „Ruşii au tras cu lansatoare de rachete MLRS împotriva aşezărilor din apropierea liniei frontului Velikaia Pisarevka, Belopolie, Krasnopolie şi Iunakovka”, indică buletinul armatei ucrainene.

La Izium, în apropiere de frontiera cu Donbas, ruşii îşi refac stocurile de muniţie, carburant şi îşi reconstituie logistica în vederea unor noi operaţiuni în direcţiile Lugansk şi Doneţk.

Pe de altă parte, „navele inamice (staţionate în Marea Neagră) continuă să efectueze misiuni de izolare a zonelor de luptă, efectuează operaţiuni de recunoaştere, lansează atacuri cu rachete împotriva unor importante infrastructuri civile şi militare din Ucraina, sprijină unităţile de coastă şi blochează transportul maritim civil”.

Luni, în regiunile Doneţk şi Lugansk, ucrainenii au respins 15 atacuri inamice, distrugând un sistem de rachete antiaerian, nouă tancuri, trei sisteme de artilerie, 25 de vehicule blindate de luptă, trei echipamente speciale de geniu şi trei camioane inamice, potrivit armatei Kievului.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI